Sir Keir Starmer az új brit miniszterelnök

Rishi Sunak konzervatív párti (Tory) brit miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt (Labour) megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat. Az új miniszterelnök Sir Keir Starme elmondta első hivatalos beszédét.

Sunak saját választókerületében, az északkelet-angliai Richmond városában jelentette be a Munkáspárt győzelmét, miután kiderült, hogy választókörzetében ő nyerte a helyi választást, vagyis megtartotta képviselői mandátumát. A kormányfő a választókerületi eredményhirdetés után elmondta: felhívta Sir Keir Starmert, a Munkáspárt vezetőjét, és gratulált neki a Labour választási győzelméhez. Hozzátette: pénteken békés és rendezett kormányváltás lesz Nagy-Britanniában, és ennek alapján bízni lehet abban, hogy sikerül megőrizni az ország stabilitását.

Rishi Sunak szerint a brit nép „kijózanító ítéletet mondott”, és ebből sok tanulságot le kell majd vonni. Kijelentette, hogy vállalja a felelősséget a Konzervatív Párt választási vereségéért, és elnézést kért azoktól a tory képviselőktől, akik elvesztették parlamenti mandátumukat. A politikus arra nem tért ki, hogy távozik-e pártvezetői tisztségéből, de azt közölte: a nap folyamán megszűnik miniszterelnöki megbízatása.

A választóhelyiségek csütörtök éjjeli zárása után közzétett exit poll azt valószínűsítette, hogy a Labour 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban.

Péntek reggelre a hivatalos szavazatszámlálási eredmények is megerősítették, hogy a Munkáspárt győzött a parlamenti választáson, a Labour alsóházi mandátumainak száma ugyanis átlépte a minimális többséget jelentő 326-ot. Ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt alakíthatja meg az új kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök.

A frissített mandátumbecslések azt is valószínűsítik, hogy a Munkáspártnak 166 fős többsége lesz az új összetételű alsóházban a többi frakció együttes létszámához képest. Ez a Labour legjobb eredményét jelentené az 1997-es választások óta, amikor a párt Tony Blair vezetésével 418 képviselői mandátumot szerzett és 178 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt. 

Péntek reggelre kiderült az is, hogy az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter elvesztette képviselői mandátumát.
Bekerült a londoni alsóházba Nigel Farage, a jobboldali radikális Reform UK párt vezetője is, aki eddig nyolc választáson próbált képviselői mandátumhoz jutni.

A választási részeredmények ugyanakkor azt jelzik, hogy a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) jelentős mandátumveszteséget szenvedett.