Sietős napok serpenyős csirkecombja

Hamar lejárt az első néhány hét az iskolából, kapunk egy hét pihenőt. Ránk fér, gyermekek, szülők egyaránt elfáradtunk. Legalábbis nálunk ez a helyzet. A rohanós napok után jól fog esni a lazább hét. Az óraátállítás ugyan megbolygatja az életünket, még tiszta szerencse, hogy vakációs hét következik, így remélhetőleg könnyebben hozzászokunk az új óraszámításhoz. 

A most hozott csirkecomb recept az elmúlt hét egyik legpörgősebb napján készült, és mivel különlegesen finom lett, megosztom, ugyanis sejtem, nem vagyok egyedül az idővel folytatott harcommal. Hihetetlenül egyszerű és gyorsan összerakható, gyakorlatilag elronthatatlan. A gyermekeknek is nagyon ízlett, ezért én bombasikerként könyvelem el. 

A csirkén kívül alig van szükség más hozzávalóra, ráadásul egytől-egyig olyan alkotóelemeket felhasználok, amelyek mindenki kamrájában megtalálhatók.

Hozzávalók: 

4-6 csirkefelsőcomb
3-4 ek olívaolaj
1-2 hagyma
3-4 cikk fokhagyma
½ kk. csirke fűszerkeverék
½ kk. fokhagymapor
½ kk. hagymapor
¼ kk. kakukkfű
200 ml tejszín

Elkészítés: 

A csirkecombokat a fűszerekkel alaposan bedörzsölöm. Ha úgy tudom intézni a dolgaimat, hogy sütés előtt fél órával ezt megtegyem, akkor örülök ennek, de amennyiben nincs erre idő (mint ahogyan most sem volt), az sem baj. A befűszerezett csirkecombokat az olívaolajon megsütöm. Először a bőrös felével, nem túl erős lángon sütöm 8-10 percig, majd megfordítom, és ugyanezt teszem a másik oldalukkal is. Ha ezzel megvagyok, a combokat kiveszem egy tányérba. A visszamaradt olajon (amennyiben nem elég, pótolom) az apróra vágott hagymát alacsony lángon megdinsztelem (ez akár 10 percig is eltarthat, akkor lesz finom a szósz, ha a hagyma rendesen megpuhul). A fokhagymát is rádobom a végén, és azt is megforgatom a forró serpenyőben, majd felöntöm a tejszínnel. A csirkecombokat visszateszem, és a tejszínnel összerottyantom. Szükség szerint sózom.

Krumplipürével, rizzsel vagy pirított tarhonyával tálalom, ha van friss petrezselyemzöld itthon, azzal megszórom. A lassan pirított hagyma, valamint a fokhagyma nagyon jó ízt ad a szósznak, aki szereti a hagymát, nyugodtan tehet bele két nagyobb fejet is. 

Ez alkalommal nálam tarhonyával készült. A tarhonyát egy evőkanál olajban, lassú tűzön, folyamatosan kavargatva aranybarnára pirítom, majd felöntöm dupla mennyiségű vízzel, amelybe fél kiskanál sót szórok. Alacsony lángon, félig lefedve, addig főzöm, míg a vizet fel nem szívja. Addigra a tarhonyaszemek is megpuhulnak. Tálalásig fedő alatt tartom. 

Krumplipürével, rizzsel vagy pirított tarhonyával tálaljuk (A szerző felvétele)

Egyik legfinomabb csirkecomb, amit az utóbbi időben készítettem. A hús omlós marad, nem szárad ki, a sült csirke ízét őrző zsiradék sem megy kárba, hanem a szószt gazdagítja. Kész áldás az is, hogy gyorsan és macera nélkül elkészíthető, nagy szükség van a konyhámban az ilyen gyors, finom és tápláló fogásokra.