Sátorban osztályozzák a betegeket a gyermeksürgősségin

Sátorban osztályozzák a betegeket a gyermeksürgősségin
A kolozsvári Mócok úti gyermeksürgősségi kórház személyzete a heveny betegségben szenvedő gyermekeket ezentúl járványügyi vizsgálatnak veti alá a kórház épülete előtt felállított sátorban, majd innen irányítja tovább az I-es, II-es vagy III-as gyermekgyógyászati részlegre.

A sátor megközelíthető mind a Mócok útról, mind a Fürdő/Pavlov utca 55-57. számtól. A krónikus betegségben szenvedő kiskorúak közvetlenül jelentkezhetnek az I-es, II-es vagy III-as részlegen, ha alapbetegségük súlyosbodik, vagy ha a kezelést monitorizálni kell, vagy ha receptet kell nekik felírni sürgős kezelés miatt.

A gyermeksebészeti részleg korlátozza ugyan a tevékenységét, de ez nem érinti a sürgős esetek ellátását, a gyermekneurológiai és gyermekpszichiátriai részleg a szokásos feltételekkel működik.  

 „A gyerekeknél jelentkező heveny betegségek többsége csak enyhébb fertőzés, amelynek evolúciója korlátozott, és otthon is kezelhető. Az ALOPEDI telefonos segélyszolgálat éjjel-nappal hívható a 0364917 számon. A szülőknek azt javasoljuk, hogy tartsák a kapcsolatot a háziorvossal. Csak akkor hozzák el a gyerekeket a kórházba, ha általános rossz közérzetet, kezek-lábak ellenőrizhetetlen mozgását, aluszékonyságot, sápadt-szürkés bőrszínt, nehéz légzést észlelnek a gyereknél, illetve ha a kiskorú nyolc órája nem vizelt, vagy a szokásos folyadékmennyiség felét itta meg. Ha a kiskorúnak több mint öt napja láza van, vagy a három hónaposnál kisebb gyermeknek a láza ≥ 38˚C, ha a 3-6 hónapos közötti gyermek láza ≥ 39˚C, akkor javasolt a kórházi kivizsgálás", derül ki a kolozsvári gyermeksürgősségi kórház közleményéből.