Sakkvilágbajnoki döntő: rájátszás dönt a 12. döntetlen után

Sakkvilágbajnoki döntő: rájátszás dönt a 12. döntetlen után
Ahogy az előző tizenegy, úgy az utolsó, 12. klasszikus idejű parti is döntetlennel zárult az egymillió dollár összdíjazású londoni sakkvilágbajnoki döntőben, így szerdán rájátszás dönt Magnus Carlsen és Fabiano Caruana között.

Ezúttal az első vb-címéért küzdő amerikai Caruana vezette a világos bábukat, mégis a harmadik címvédéséért harcoló norvég Carlsen került előnyösebb pozícióba a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában. Annak ellenére, hogy sötét egyértelmű nyomás alatt tartotta világos állását, ráadásul Caruanának kevesebb mint tíz perce volt az időellenőrzésig hátralévő nyolc lépésre, meglepetésre remiben állapodtak meg a felek a 31. lépést követően.

A folytatódó döntetlensorozat újabb csúcsot jelent, világbajnoki címmérkőzésen ugyanis még nem fordult elő, hogy mind a 12 normál idejű parti remivel végződjön. Az eddigi rekord az orosz Garri Kaszparov és az indiai Viswanathan Anand 1995-ös New York-i párharcában született, akkor az első nyolc mérkőzés zárult döntetlennel.

A londoni finálé szerdán a rájátszással fejeződik be, előbb négy rapid parti következik, amelyben 25 perc gondolkodási idő és lépésenként plusz 10 másodperc áll a felek rendelkezésére. Amennyiben az sem hoz döntést, legfeljebb ötször kétmeccses villámpartikra – öt perc gondolkodási idő és lépésenként plusz három másodperc – kerül sor. Végső esetben pedig egyetlen, úgynevezett armageddon-parti dönt a vb-címről, amikor világos a villámpartiban megszokott idővel gazdálkodhat, sötétnek viszont csak négy perce van, cserébe pedig a döntetlen számára kedvező.

Caruana sikere esetén 46 év után lenne ismét amerikai világbajnok.

Borítókép: Maratoni remisorozat Caruna (szemből) és Carlsen között

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sport
Ahogy az első kettő, úgy hétfőn a harmadik parti is döntetlennel ért véget az egymillió dollár összdíjazású, londoni sakkvilágbajnoki döntőben.
Sport