Roxana Mînzatu lesz Románia képviselője az Európai Bizottságban?

Nicolae Ciucă bírálta a döntést

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn bejelentette, hogy Roxana Mînzatu szociáldemokrata európai parlamenti képviselőt jelöli az Európai Bizottságba.

A miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) együttes frakcióülése után a sajtónak elmondta, hogy hamarosan elküldi a javaslatát az Európai Bizottság elnökének. 

Hozzátette: folytatja a tárgyalásokat Ursula von der Leyennel a román biztos portfoliójáról.

Ciucă: jobb jelölt is lehetett volna

Jobb jelöltet is javasolhatna Románia az Európai Bizottságba - jelentette ki hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Vannak ennél jobb megoldások is” - nyilatkozta a sajtónak Nicolae Ciucă a PNL parlamenti frakcióinak együttes ülése előtt.

A politikus kifejtette, hogy addig nem tud véleményt nyilvánítani a román biztosjelöltről, amíg nem derül ki, hogy milyen területért felel majd az Európai Bizottságban. Közölte: a PNL azt szeretné, ha Románia a bővítésért vagy a mezőgazdaságért felelős biztosi posztot kapná. Hozzátette: a kormánykoalíció azért nem nevezte meg eddig a jelöltjét, mert nem ismert, hogy milyen feladatok várnak rá a brüsszeli testületben.
 

Negrescu: Ursula von der Leyen egy női jelöltet kért


Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő hétfőn a parlamentben a sajtónak kijelentette, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy női jelöltet kért Bukaresttől a Romániának járó uniós biztosi posztra.

A politikust arról kérdezték, hogy esélyes-e továbbra is erre a brüsszeli tisztségre.

Válaszában Negrescu emlékeztetett arra, már csak Belgium és Románia nem tett hivatalos javaslatot a biztosi posztra. 

„Jelenleg tárgyalásokat folytatunk az Európai Bizottság elnökével a nemek közötti egyensúlyról. Ursula von der Leyen elnök asszony tudomásom szerint egy női jelöltet kért Romániától, hogy megpróbálja elérni ezt a paritást az Európai Bizottságban” - magyarázta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy jómaga ezek szerint nem felel meg Ursula von der Leyen kritériumainak.

A politikus hangsúlyozta, hogy támogatni fogja Marcel Ciolacu kormányfő javaslatát, bárki lesz a jelölt.

Arra a kérdésre, hogy Roxana Mînzatu alkalmas-e az uniós biztosi tisztségre, Negrescu kijelentette: a válaszhoz előbb tudnia kellene, hogy milyen területért felel majd a román biztos az Európai Bizottságban. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy gazdasági jellegű portfoliót akar Románia számára.

(Fotó: Roxana Mânzatu/Facebook)