A romániai háztartások hány százalékának van vezetékes internetkapcsolata?

Romániában jelenleg a háztartások 80 százaléka rendelkezik vezetékes internetkapcsolattal, a nexusok 93 százaléka optikai szálas - jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Marius Săceanu kiemelte: nincs nagy eltérés a városi (86 százalék) és a vidéki (72 százalék) települések lefedettsége között. Ennek ellenére a szakember szerint van még tennivaló az országban ezen a téren. Szerinte a digitalizációnak és különösen a közigazgatás digitalizációjának megvalósításához a szélessávú hálózatok elterjedtségének közelítenie kell a 100 százalékhoz.

Az ANCOM főtitkára elmondta, hogy mára a 4G mobilinternet-lefedettség az összes mobilszolgáltatónál meghaladja a 98 százalékot, míg az 5G hálózathoz több mint kétmillióan férnek hozzá, többnyire egyéni mobilelőfizetők.

De megemlítette azt is, hogy Romániában jelenleg 1100 olyan település létezik, ahol egyáltalán nincs vezetékes internetkapcsolat. Ezek egy részének vélhetően nagyon kevés lakosa van, így gazdasági szempontból nem vonzóak a szolgáltatók számára - magyarázta.

Hozzátette: ezeken a településeken készül segíteni a digitalizációs hatóság jelenleg már zajló uniós finanszírozású országos programja. Ugyanakkor emlékeztetett: törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy vállaljanak szerepet a még lefedetlen településeken a vezetékes internet bevezetésében.