Romániában tájékozódtak magyar vízügyi szakemberek a határ menti folyók állapotáról

A határ menti folyók állapotáról tájékozódtak Romániában a napokban magyar vízügyi szakemberek. Román kollégáikkal a Körösök, valamint a Szamos és a Tisza vízgyűjtő medencéjében felszerelt szemétgyűjtő gátakat tekintették meg - tájékoztatta az MTI-t szerdán a román vízügyi hatóság.

A közlemény szerint a magyar és a román kormány vízügyi szakembereinek kedden kezdődött háromnapos találkozója Románia és Magyarország területére is kiterjed, ahol folyamatban lévő hidrotechnikai munkálatoknál tartanak terepszemlét. Romániában a Körösök, a Szamos és a Tisza folyók vízgyűjtő medencéjében felszerelt mobilgátakat tekintették meg, amelyek célja az ország területén felfogni az úszó hulladékot, meggátolva, hogy átjusson Magyarországra.


    A Körösök vízgyűjtő medencéjében három, a Szamos-Tisza vízgyűjtő medencében egy ilyen szemétgyűjtő gátat szereltek fel eddig, utóbbi a Szamos folyón van, Szatmárudvari térségében - írták. A vízügyi szakemberek a Tatár-szorosi gátat is megtekintették.
    A közlemény szerint a küldöttségben a magyar felet az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei, a román felet a bukaresti környezetvédelmi minisztérium, a vízügyi hatóság, az országos vízügyi és vízgazdálkodási intézet, a Körösök, illetve Szamos-Tisza vízügyi igazgatóságok szakemberei képviselik. A terepszemle szerdán és csütörtökön Magyarországon folytatódik.
    Romániában évtizedek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy több tonnányi műanyag palack és faanyag kerül a folyókba, melynek egy része átjut Magyarországra. Az érintett erdélyi és partiumi megyék vízügyi igazgatóságai az utóbbi időben több határ menti folyón is az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas hidrotechnikai berendezéseket szereltek fel.

Borítókép, fotó: Román Vízügyi Hatóság Facebook oldala