Románia több mint 900 millió dollárért vásárol önjáró lövegeket Dél-Koreától

A dél-koreai Hanwha Aerospace nyerte meg a Románia által kiírt versenytárgyalást, amely három zászlóalj-szintű, 155 milliméteres lövegrendszer beszerzését célozza - közölte védelmi minisztérium, miután a tárcát vezető Angel Tilvar Bukarestben találkozott Sin Vonsikkel, dél-koreai védelmi miniszterrel.

A közlemény szerint a beszerzés 54 darab K9 Thunder típusú önjáró lövegre, az ezeket kiszolgáló felszerelésekre és egy kezdeti lőszerkészletre terjed ki. A bukaresti döntésről elsőként beszámoló dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint 920 millió dollár értékű üzletről van szó.

A közbeszerzés kiírásakor a román fél a költségeket áfa nélkül 4,1 milliárd lejre becsülte.

Sin Vonsik bukaresti munkalátogatását megelőzően a román és a dél-koreai tárcavezető áprilisban Szöulban írt alá megállapodást a két ország közötti védelmi együttműködés erősítéséről - emlékeztetett a bukaresti minisztérium.

Románia NATO-tagként kötelezettséget vállalt arra, hogy a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít évente védelmi kiadásokra, de az ukrajnai háború hatására a román nemzetbiztonsági testület úgy döntött, hogy 2023-től kezdődően a katonai költségvetést a GDP 2,5 százalékára - mintegy 8 milliárd euróra - növelik, az összeg 40 százalékát pedig haderőfejlesztésre kell fordítani.

A közszolgálati televízió hírcsatornája azonban március végén egy friss NATO-kimutatásra hivatkozva azt közölte, hogy Románia tavaly mindössze a GDP 1,6 százalékának megfelelő összeget költött védelemre, és nemhogy túlteljesítette volna a NATO-dokumentumokban szereplő 2 százalékos célt, de még az Egyesült Államokon kívüli tagországok 1,8 százalékos átlagát sem érte el.

(Fotó: Wikipedia/illusztráció)