Románia stratégiai célkitűzésként kezeli Moldova európai integrációjának segítését

Románia stratégiai célkitűzésként kezeli Moldova európai integrációjának segítését
Románia stratégiai célkitűzésként kezeli Moldova európai integrációját, Chisinau európai orientációjának visszavonhatatlanná tételét, és ennek előmozdításában főszerepet kell játszania - hangoztatta Klaus Johannis kedden.

Az államfő a legfelső védelmi tanács (CSAT) ülése után sajtóértekezleten számolt be arról, hogy a nemzetbiztonsági testület elfogadta a Románia és Moldova közötti speciális kapcsolat közép és hosszú távú stratégiáját, amely révén Bukarest hatékonyabb, pragmatikusabb, és előreláthatóbb módon akarja segíteni a moldovai reformokat, Románia keleti szomszédjának európai közeledését.

Az államfő újságírói kérdésre sem akarta kommentálni a Moldovában megválasztott oroszbarát államfő, Igor Dodon azon felszólítását, hogy Románia ismerje el Moldova függetlenségét és mondjon le az "unionista" - a két román nyelvű állam egyesítését célzó - törekvések nyílt vagy hallgatólagos támogatásáról. Johannis szerint Románia számára Moldova nagyon "fontos" ország, amelyet segíteni akar.

Johannis tagadta, hogy feltételekhez kötné a Moldovának folyósított pénzügyi és infrastrukturális támogatást, de elismerte: elvárja, hogy Chisinau - saját állampolgárai, nem pedig Románia "kedvéért" - folytassa a moldovai állami intézményrendszer korszerűsítését, a szerkezeti reformokat.

Bukarest nagy késéssel és hűvös hangnemben reagált arra, hogy a "másik román nyelvű államként" emlegetett Moldovában két hete az oroszbarát Igor Dodon nyert az elnökválasztáson az európai elkötelezettségű Maia Sanduval szemben. Választási győzelme után a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva Dodon kijelentette: a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott.