Román drón készül?

Román gyártmányú drón megvalósítását tervezik.

Bogdan Ivan kutatási, innovációért és digitalizációért felelős miniszter, illetve Ştefan Radu Oprea gazdasági, vállalkozási és turisztikai minisztér az Elie Carafoli repüléstechnikai kutatóintézetben (INCAS) tett látogatást követően román drón elészítéséről nyilatkozott.

A drón teljes egészében romániai szakemberek alkotása lesz a megtervezéstől a gyártásig - olvasható a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter bejegyzésében. 

Bogdan Ivan hozzátette, hogy a drón építésénél romániai tervezésű optoelektronikai berendezéseket és innovatív romániai számítógépes rendszereket használnak majd, amelyeket „a romániai kutatók briliáns elméi hoznak létre”.

Ştefan Radu Oprea szintén beszámolt a Facebookon a látogatásról. A gazdasági miniszter azt írta, az INCAS már fejlesztett ki projekteket drónrendszerek számára.

„Tanulmányokat, prototípusokat, működő berendezéseket és rendszereket láttam, és ezek alapján biztos vagyok benne, hogy a védelmi iparban működő, magán- és állami tőkével rendelkező vállalatokkal, valamint a szoftver, a mesterséges intelligencia, a mikroelektronika vagy az optoelektronika területén folyamatosan innováló vállalatokkal összefogva valósággá válhat a romániai drónok gyártásának terve” - írta Oprea.

(A borítókép illusztráció. Forrás: dronelife.com)