Rendkívüli tanácsülés bölcsődeátadásért

Rendkívüli tanácsülés bölcsődeátadásért
A Kolozsvári Tanács mai rendkívüli tanácsülésén adminisztrálás végett átadta a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal bölcsőde-igazgatási részlegének a Jó napot/Bună ziua negyed Theodor Capidan utca 17. száma alatt megépített bölcsődét. Az ingatlan ezer négyzetméteres telken terül el és a város tulajdonát képezi.

A terület értéke kicsivel több, mint 24 ezer lej, a rajta felépített ingatlané pedig 1,145 millió lej. A földszintből és emeletből álló ingatlan beépített területe 238 négyzetméter, építését 2016-ban kezdték el.

A Békás negyedben nagy szükség van bölcsőde, óvoda és iskola létesítésére. Ezen intézmények létrehozása és működtetése alapfeltételei annak, hogy Kolozsvár lakónegyedei élhetőbbé, családbarátabbá váljanak. Ezzel a városi forgalmat és a légszennyezést is csökkenteni, a gyerekek és szülők hétköznapjait pedig könnyíteni tudnánk. Az itt élők észrevételei alapján és általában a bölcsődei helyek hiánya miatt döntött úgy az önkormányzat, hogy bölcsődét hoz létre, amelyben magyar csoport is lesz – nyilatkozta Oláh Emese Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

A tanácsülés előtt Emil Boc elmondta: az elkövetkező hónapokban 240 új bölcsődei helyet hoznak létre. Ebből hatvan hely lesz a Jó napot negyedi bölcsődében, amely október 15-én nyitja meg kapuit. Ugyancsak azon a napon tervezik a Monostor negyedi Kalotaszegi/Grigore Alexandrescu utcában épülő bölcsőde megnyitását, ahol 90 gyereknek biztosítanak majd helyet. 2021 februárjában pedig a Monostor negyedi, Mézged/Meziad utcai bölcsődét is átadják, ahova újabb 90 gyermeket várnak. Az ingatlan-építésre és felújításra vonatkozó befektetés mellett az új bölcsődék évente egymillió eurós költséget is jelentenek a polgármesteri hivatalnak, amiből az új létesítmények összesen 75 fős személyzetének bérköltségeit fedezik. Emil Boc biztosította a tanácsosokat, hogy az új bölcsődék minden követelménynek megfelelnek, és arra is emlékeztetett, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal az országban az első, amelyik daduspótlékot biztosít az igénylőknek. Hozzátette: a városi önkormányzat keretében működő gyermek- és szociális védelmi igazgatóság benyújtotta az iratcsomót, hogy dadustanfolyamot szervezzen, amelynek végzősei akkreditált dadusoklevelet kaphatnak.