Bölcsőde épül a Vasutas park környékén

Bölcsőde épül a Vasutas park környékén
Két napirendi pont szerepelt a Kolozsvári Városi Tanács szerdai ülésén, amely a városi bölcsőde-helyzetre kínált megoldást. A Vasutas park utca 1A szám alatti egy emeletes épületet – amelynek földszintjén több évtizede óvoda működött – teljes mértékben korszerűsítik: az emeleten több csoportos bölcsődét hoznak létre, a földszinti óvodát pedig felújítják. A városi önkormányzat három bölcsődét fejezett be az elmúlt időszakban, itt összesen 81 állást hirdettek meg.

– Nem  voltam nyugodt az elmúlt hónapokban, ha a kolozsvári bölcsődei helyzetre gondoltam. A Vasutas park utca 1A szám alatti ingatlanban eddig is 60 férőhelyes óvoda működött. Az emeleten 52 helyes bölcsődét fogunk kialakítani. A befektetés összértéke 9,9 millió lej, a kivitelezés pedig 12 hónap – közölte Emil Boc polgármester a kolozsvári tanács szerdai ülésén. A szakcég által elkészített műszaki dokumentációt a tanácsosok egyhangúlag jóváhagyták. Emil Boc bízik abban, hogy a kivitelezés elkezdéséig nem telik el egy év, az építkezési és helyreállítási munkálatok pedig további egy éven belül   befejeződnek.

A bölcsődei helyekkel kapcsolatosan Emil Boc még azt is elmondta: amennyiben megjelenik a Hivatalos Közlönyben, hogy a bölcsődékben már nem kell nagyobb távolságot tartani egy-egy létesítményben, akkor további 224 hellyel több lesz a városi bölcsődékben.

  Az új létesítmény   földszintből, emeletből  és manzárdból áll, területe közel 1400 négyzetméter.  Az ingatlanhoz egy 900 négyzetméteres zöldövezet is tartozik, amely ugyancsak megújul a következő 12 hónapban. Az önkormányzat a befektetést saját forrásokból fedezi. 

A felújítandó ingatlan 1955-ben épült és munkásszállóként működött. Földszintjén óvoda kapott helyet, a felsőbb szinteket rossz állapotuk miatt jelenleg nem lehet használni. A felújítást követően az épületbe a 60 kisgyerekkel működő jelenlegi három óvodai csoport mellé négy, összesen 52 gyerekes bölcsődei csoport is beköltözhet. Oláh Emese alpolgármester elmondta:  Kolozsvár önkormányzata jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél több óvodát és bölcsődét indítson, amelyek kiszolgálják a város minden negyedében lakó kisgyerekes családokat. “Noha jelentősen bővült a bölcsődei hálózat az utóbbi évtizedben, és magyar csoportok is indultak, még mindig helyhiánnyal küszködünk. Azonban a bölcsőde- és óvodaépítési munka nem áll meg, a következő években egyre több létesítményt adunk majd át, nem utolsó sorban Cseke Attila fejlesztési miniszter által indított bölcsődeépítési programnak köszönhetően - hangsúlyozta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Az utóbbi időszakban Kolozsváron három új bölcsőde készült el, így ezekbe a létesítményekbe  személyzetet kell alkalmazni. A személyzet számának bővítéséről  Kolozsvár önkormányzata augusztus 4-i ülésén döntött, összesen 81 állást hagyva jóvá. A Kalotaszegi/Gr. Alexandrescu utca 47A. szám alatti Hamupipőke bölcsődében 6 csoport fog működni összesen 90 gyerekkel, rájuk 33 alkalmazott fog vigyázni. A Teodor Capidan utca 17. szám alatti Martinel bölcsődében 3 csoportban 60 gyerek jár majd, itt 16,5 állást hozott létre az önkormányzat. A Mézged/Meziad utca 4. szám alatti Mackó bölcsődében 31 alkalmazott fogja felügyeli a 90 gyereket.

Borítókép: illusztráció