Rangos turisztikai elismerésben részesült Torockó

A bukaresti Romexpoban szervezett országos turisztikai vásáron, február 15-én, csütörtökön vette át Torockó polgármestere, Deák-Székely Szilárd Levente a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetségének (FIJET) romániai fiókja által odaítélt címet. A szövetség az ország elsőszámú turisztikai célpontjának tekinti 2024-ben a Székelykő lábánál fekvő gyönyörű települést.

Örvendetes, hogy végre romániai rangos szakmai szervezet is méltó elismerésben részesíti a sokak által Erdély legszebb falvának tartott Torockót, minekelőtte a település külföldről régóta megkapta már a neki kijáró figyelmet és díjakat. A 10-es rangsorban második helyen Dornavátra, a harmadikon pedig Borszék áll. 

A FIJET romániai fiókja ítélte oda Torockónak a díjat, Liliana Boioglu és Grig Bute újságírók felterjesztése alapján.

Érdekes talán, hogy az általunk Fehér megye gyöngyszemének tartott egykori bányavároskáról, amelynek páratlan épített öröksége, néprajzi-, történelmi- és természeti értékei ismeretesek a magyarság körében, miként vélekednek a román újságírók, melyek azok a dolgok, amelyek felkeltették figyelmüket.

A szakírók egyaránt méltatták a szépen felújított házakat, amelyek egységes utcakép hatását keltik, megemlítik, hogy Torockón található a Kárpát-medence legrégebbi eredeti helyén megmaradt háza és vízimalma, szólnak a természeti adottságokról és a kétszer felkelő napról, ugyanakkor döntő érv volt a felterjesztés során az is, hogy a falu szinte száz százalékban a turizmusból él meg.

A FIJET idei díját több más kitüntetés előzte meg. Ezek közül a legrangosabb az Európa Tanács által 1999-ben odaítélt Europa Nostra-díj. Pillanatnyilag Torockó az egyetlen olyan település az országban, amely ezt birtokolja. Ennél a díjnál az UNESCO világörökség-díja rangosabb, Torockó 2012-ben került fel ennek várólistájára, a Transylvania Trust Alapítvány javaslatára. A falu – nem utolsósorban – 2017-ben, épített örökségének köszönhetően, felkerült a hungarikumok listájára. Magyar vonatkozásban azt is kiemelhetjük, hogy a tavaly Torockó polgármesteri hivatala pályázat útján beiktatta a települést a Virágos Magyarország elnevezésű népszerű programba.

A nemzetközi sajtó is már felfigyelt a csodaszép Torockóra és olyan rangos lapok, kiadványok írtak róla mint a Lonely Planet, a National Geographic vagy a Deutsche Welle.

A FIJET 1954-ben jött létre Párizsban, azzal a céllal, hogy a turisztikával foglalkozó írók és újságírók, a világ legérdekesebb helyszíneit bejárva, javaslatokat tegyenek ezek felkeresésére, és ezáltal hozzájáruljanak a települések népszerűsítéséhez és gazdasági fellendüléséhez.