Rajtol a 11 hónapos belvárosi utcafelújítás

Rajtol a 11 hónapos belvárosi utcafelújítás
Hétfőn, augusztus 26-án elkezdődik a Wesselényi (Dózsa György)/Regele Ferdinand utca teljes körű, 11 hónapot igénybe vevő felújítása – tájékoztatott közleményben Kolozsvári Polgármesteri Hivatal.

A munkálatok alaposan felborítják a belváros forgalmát, hiszen kivitelezésük idején az útszakaszt egyirányúvá teszik: tilos lesz behajtani az állomás irányából a Főtér felé, míg az ellentétes, dél–észak irányú forgalom számára a jelenlegi kettő helyett csak egy sáv lesz fenntartva; a forgalmi korlátozások miatt több autóbuszjárat és az 1-es számú trolibusz útvonala is módosul. Az EU-s alapokból finanszírozott, gyalogosbarát projekt keretében ugyanakkor új köntösbe öltözik a Kornis/Emil Zola, Bocskai avagy Torony/Sextil Puşcariu és Szappany/Tipografiei utca, valamint felújítják a prefektúra épületével átellenben lévő (CEC-bank előtti) parkocskát.

A városháza közleménye szerint először az utca északi (posta felöli) oldalát újítják fel, majd a második szakaszban korszerűsítik a délit. A munkálatokat a Diferit Kft. végzi.

A Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) közlése szerint hétfőtől az 1-es számú trolibusz a Clujana–Monostor irányban is a Pap/Párizs utcában fog közlekedni, egészen a Stanca szülészetig, ahol rákanyarodik a Magyar/21 decembrie 1989 utcára. Így a Vágóhíd/Abator téri és a Széchenyi/M. Viteazul téri megállója megszűnik, megáll viszont a kétágú templom és az unitárius templom előtti megállókban, illetve ideiglenes megálló is létesül a Pap és a Hosszú/Ploieşti utca kereszteződése közelében.

A 9-es, 29-es és 52-es számú buszok terelőúton közlekednek az Árpád/Traian hídtól, mégpedig a Kádár/I. P. Voiteşti–Berde Mózes/F. J. Curie–Kossuth Lajos/21 Decembrie 1989 utcák érintésével érik el a Főteret (megszűnik a Pod Traian nevű megálló). A Monostor irányába tartó 19-es és 42-es busz a Széchenyi térről szintén a Berde Mózes és Kossuth Lajos utcákon halad a Főtér felé. A terelőútvonalon mindezen fentebbi buszjáratok a más buszokkal közös megállóhelyeket fogják használni (I. P. Voiteşti és Sora nevű megállók).

A munkálatok teljes idejére lezárják az autósforgalom elöl a Kornis/Emil Zola, és a Bocskai avagy Torony/Sextil Puşcariu utcát, ahol csak gyalogszerrel lehet majd közlekedni.

EGYIRÁNYÚ UTCÁK A MONOSTORON

A városháza közlekedésrendészeti bizottságának korábbi döntése értelmében a polgármesteri hivatal egyirányúsítja a forgalmat a Monostor negyedi Csukás/Ciucaş sétányon, az erdő felől a Páreng/Parâng utca irányába, valamint a Bucsony/Bucegi és a Páreng/Parâng utca közötti néhány sétányon. A környék lakóit arra kérik, közlekedjenek elővigyázatosan és tartsák be az új közlekedési szabályokat.

ÚJ VILLANYRENDŐRT HELYEZTEK KIA Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint jelzőlámpát helyeztek működésbe a Budai Nagy Antal/Dorobanţilor és a Haladás/Progresului utcák kereszteződésének átjárójánál.