Programsorozattal ünneplik szombaton a 230 éves kolozsvári magyar színjátszást

Programsorozattal ünneplik szombaton a 230 éves kolozsvári magyar színjátszást
December 17-én lesz 230 éve annak, hogy Kolozsváron elindult a magyar nyelvű színjátszás és színházi élet, e jeles évforduló alkalmából pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata szombaton egész napos ünnepi programsorozattal várja az érdeklődőket.

„1792. december 17-én A titkos ellenkezés vagy Köleséri című darab bemutatásával a Nemzeti Játszó Társaság elkezdte előadásait, ezzel elindult a folyamatos magyar színházi élet Kolozsváron. 1792 októberében a Fejér János által vezetett nemes színjátszó ifjak, Kontz József, Sáska János, Jantsó Pál, Verestói Mihály, Fejér János testvérei, István és Rozália, Kis Terézia és Keszeg Terézia kérelmet nyújtottak be a királyi főkormányszékhez és az országgyűléshez azért, hogy magyar nyelven írt darabokat adhassanak elő Kolozsváron és bárhol Erdélyben” – idézi a színház közleménye Salat-Zakariás Erzsébetet.

December 17-én, szombat délelőtt 11 órától színháztörténeti sétán vehetnek részt a kolozsvári színjátszás múltja iránt érdeklődők, Salat-Zakariás Erzsébet vezetésével. A séta útvonala: Rhédey-ház – Farkas utca – Házsongárdi temető – Kolozsvári Nemzeti Színház (Hunyadi téri színház) – Kolozsvári Állami Magyar Színház (sétatéri színház). A Farkas utcai kőszínház egykori székhelyéhez érkezve (Aula Magna épülete) sor kerül az emléktábla megkoszorúzására.

Délután 1 órától a színház emeleti előcsarnokában Mozzanatok a kolozsvári magyar színjátszás történetéből címszó alatt vehetnek részt az érdeklődők Darvay Nagy Adrienn Szín játék – Rendezte Taub János című könyvének bemutatóján, valamint a Hogy tükröt tartson – Tompa Gábor Hamletjei és az erdélyi reteatralizáció című, készülő könyvéről szóló előadásán. Az események mindenki számára nyilvánosak, előzetes regisztráció nem szükséges.

Az évfordulós ünneplés zárásaként este 8 órától a Béres László által rendezett Ősvigasztalást tekintheti meg a közönség. Az előadás egyszerre kapcsolódik a Tamási 125 emlékévhez és a 230 évnyi kolozsvári magyar színjátszás méltó megünnepléséhez, hiszen Tamási Áron 1924-ben a Janovics Jenő vezette kolozsvári színház drámapályázatára küldte be névtelenül színművét, amelyet akkor dicséretben részesítettek – írja a közlemény.

Az Ősvigasztalás című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.

Borítókép: a Rhédey-ház volt a kolozsvári magyar színjátszás első helyszíne. Fotó forrása: www.huntheater.ro