Pocsék idő, remek hangulat a torockószentgyörgyi falunapon

Először tartottak bemutatót mezőgazdasági drónokkal (Fotó: Facebook/Pro Agricultura)
Negyedik alkalommal szerveztek gazdanapot Torockószentgyörgyön. A szeptember 14–15.-én megvalósult rendezvény célja bebizonyítani, hogy a mezőgazdaságban igenis van jövő, továbbá kapcsolatokat kiépíteni és közösen örülni a jó termésnek az őszi betakarítások időszakában.

Bár a szombat reggeli zuhogó eső nem sok jót ígért a szervezőknek, végül megenyhült az időjárás és kellemes hangulatban ünnepelhettek a torockószentgyörgyi gazdák és meghívottaik. „Elég pocsék az idő, de remek a hangulat. Bárcsak a nyáron esett volna, nem ma, de azért nincs gond!” – mondta egy helyi mezőgazdász. Végül a rendezvény követte a megtervezett programot, csupán az állatsimogató maradt el illetve a mezőgazdasági gépek felvonulása helyett egy mini-kiállítást szerveztek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és köszöntőbeszédet mondott Ion Dumitrel, a Fehér megyei tanács elnöke, Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó polgármestere és Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, aki az RMDSZ megyei szervezetét képviselte. A felszólalók a korszerű mezőgazdaság fontosságát, a vissza nem térítendő támogatások kiaknázását illetve az összefogás és a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozták. 

A rendezvény helyszíne a Rudnyánszky-kúria parkja illetve a Brassai Sámuel Művelődési Ház volt, ahol helyi termékek kiállítása, vására és természetesen torockószentgyörgyi finomságok várták az érdeklődőket, a „főmenü” pedig bárány-, kecske- illetve borjúpaprikás volt.

Az első programpont Csorba Árpád István marosvásárhelyi történelemtanár, a torockói iskola egykori oktatójának előadása volt. A meghívott az erdélyi és a torockószentgyörgyi mezőgazdaság összefüggéseiről illetve a gazdasági háttér kiépüléséről értekezett.

Ezt követően fellépett a Csíkszeredai Sárga Rózsák Nyugdíjas Dalcsoport, akikkel régebbi kapcsolatot ápolnak a községbeliek. A jó hangulatot Marosán Csaba kolozsvári színművész Humor az irodában című előadása illetve Stefan Levente interaktív bűvészműsora biztosította.

A néptáncbemutatók sem hiányozhattak a programból: fellépett a magyarbagói hagyományőrző néptánccsoport és a helyi Szilas Néptánccsoport. Az előző évekhez hasonlóan, a gyerekek és az őket irányító pedagógusok is bekapcsolódtak a gazdanapba: a kisiskolások előadással készültek, és volt kézműves sarok is, a foglalkozásokat Varga Melinda tanítónő vezette.

A futballmeccs már a kezdetektől elmaradhatatlan része a rendezvénynek. Idén Várfalva és Torockószentgyörgy focicsapatainak drukkolhattak a nézők – a két település közötti barátságos mérkőzés döntetlennel végződött. Nem hiányozhatott a tombola sem, ahol helyi termékeket lehetett nyerni, újdonságnak számított viszont egy látványos mezőgazdasági drónbemutató.

A jó hangulat az esti koncerteken érte el a tetőfokát. Fellépett a közkedvelt sepsiszentgyörgyi Insect zenekar és a torockószentgyörgyi kedvenc, DJ Veress. 

A gazdák a vasárnap délelőtti istentiszteleten adhattak hálát a jó termésért. 

Az eseményre nemcsak a helyiek és környékbeliek figyeltek fel, hanem országos egyesületek illetve kolozsvári egyetemi tanárok és a politikum is, akik képviseltették magukat a gazdanapon. A tartalmas rendezvény ötletgazdái és főszervezői Deák Tímea és Rácz Lóránd fiatal torockószentgyörgyi agrármérnökök illetve a Szilas Egyesület voltak. 

A támogatások forrása is széleskörű, hiszen köztük van a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete, a Pro Agricultura Egyesület – amelynek sátránál ingyenes mezőgazdasági szaktanácsadást nyújtottak az egyesület falugazdászai, a helyi és a megyei tanács, a Fehér megyei RMDSZ és a Communitas Alapítvány és persze nem utolsósorban a bőkezű helyi termelők.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hétfőn 17.40-kor 5,2-es erősségű földrengés volt Vrancea-Buzău térségében – közölte a Földtani Intézetre (INFP) hivatkozva a Hotnews. A rengést Bukarestben is érezni lehetett. Eredetileg 5,1-es erősségűnek jelentették be, amit az INFP később 5,2-re módosított.
Közhír
Kigyulladt hétfő délután egy személyszállító vonat mozdonya a Kolozs megyei Nagyiklód vasútállomásán, az utasoknak sikerült leszállniuk az egyetlen vasúti kocsiból álló szerelvényről – közölte az Agerpres hírügynökség.
Közhír