Pixelsztorik

Pixelsztorik
„Nahát, milyen jó képek! Bár manapság ezekkel az okos szerkentyűkkel már mindent lehet”.

Pörög a film a fejemben, a lenyugvó nap sugarai szépiafilterrel vonják be a várost. Figyelem a szemeket, az arcokat, a mozdulatokat. Mit mesélne a néni, aki a teraszon ülve egyedül issza a kávéját? Mit mesélne a zavarban lévő tinédzser srác, aki a buszon elkapta a lány tekintetét? Mit mesélne a kigyúrt fickó, aki a pici, aranyos kiskutyáját sétáltatja? Mit mesélne a nő, aki a boltban a hosszú sor miatt kötekedik? A lány, aki mosolyog a telefonja kijelzőjét nézve, vajon kitől kapott üzenetet? 

Visznek magukkal az impulzusok, ahogy megtörik a fény az ablaküvegen, ahogy passzolnak a színek, ahogy összeérnek a vonalak. 

Körülöttem minden csak villanás, mozaikkockák egymáson. A szememhez emelem a fényképezőgépet, katt. Megáll a fejemben vetített film. Ott állok a jelen és a pár másodperccel ezelőtti múlt határmezsgyéjén, nézem a kijelzőt. Majd felnézek. Semmi sem ugyanolyan, mint volt. Fogom mások történetét és zsebre vágom, beletuszkolom őket a megállított időbe. Pixelekbe ágyazott sztorik állnak adathalmazként a memóriakártyán.  Olyan emberekről is őrzök momentumokat, akik engem nem is ismernek. Mesélnek a szemek, az arcok, a mozdulatok, a ruhák, az épületek, a terek és a színek. Megfagynak a percek a kezeim közt, ha akarom, megálljt parancsolok az időnek. 

„Na, s akkor ti fotósok csak megnyomtok egy gombot, nem?”

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)