Palacsinta ázsiai ízekkel

Szerencsére még mindig nyár van, még mindig tart a késői reggelek időszaka. Jólesik, hogy van idő néha valami különlegesebb reggeli megalkotásához. Sós palacsintán gondolkodtam, amelybe zöldséget lehet csempészni, mert a palacsinta mindig menő, azt mindenki szereti. Gondoltam, szétnézek, készítenek-e a kínaiak palacsintát. Kiderült, ők is palacsintaimádók, hát persze, hogy nem csak rizst esznek. Például a rohanós reggeleken utcakajáldákból szokták a palacsintát beszerezni, az egyik legfelkapottabb reggeli street-food a hagymás vékonypalacsinta, amelyet mindig ott, helyben, a vásárló előtt frissen készítenek el. Otthon ritkán szokták ezt a palacsintát elkészíteni, mert mindenhol kéznél van a mellé kínált szószokkal együtt. Olyan palacsintájuk is ismert, amely vastagabb, de olyan palacsintaszerű fogásuk is van, amit kelt tésztából sütnek. Azt lehet tehát mondani, hogy a palacsinták tárháza a világ minden táján végeláthatatlan. Több palacsintaötletet összekombinálva született meg a mostani változat. Nagyon gyorsan elkészül, elképesztően finom, de nem csak reggelire, hanem simán lehet partifalatkáknak is kínálni.

Hozzávalók: 

1 kisebb tök/cukkini
2 kötés zöldhagyma
2 sárgarépa
1 kukoricakonzerv
300 g liszt
fél csomag sütőpor
½ kk. só
5 tojás
3 ek. szezámmagolaj (nagyobb boltok polcain megtalálható, ha még sincs, pótolható napraforgóolajjal)
3 ek. napraforgóolaj
4 ek. szójaszósz
½ kk. cukor
2 ek. citromlé
édes chilliszósz a tálaláshoz

Elkészítés: 

A cukkinit és a murkot lereszelem, megszórom kevés sóval, összekavarom. Míg a tök és a murok levet enged, felverem a tojásokat, beleteszem az olajakat, a szójaszószt, a cukrot és a citromlevet. Jól összekeverem. A zöldhagymát apró karikákra vágom. Az egész hagymát felhasználom, a fehér és a zöld részét egyaránt. A reszelt sárgarépát és tököt nem szorítom ki, mert szükségem lesz még folyadékra, így legalább azt használom fel, amit a zöldség kiadott magából. A reszelt zöldségekre rászórom a lisztet, a sütőport, majd ráöntöm a tojásos keveréket, simára kavarom. Viszonylag sűrű, de folyékony zöldséges masszát kell kapnom. Ha túl sűrű, néhnáy evőkanál vízzel hígítom, amennyiben túl hígnak tűnik, akkor kevés liszttel megszórva sűrítem. Végül beledobom a felvágott zöldhagymát és a leszűrt kukoricaszemeket. Alaposan elkavarom. 

(A szerző felvétele)

Tapadásmentes, előzőleg olajjal kikent serpenyőbe egy-egy evőkanálnyi masszából készítek kisebb palacsintákat. A kisebb méret előnyösebb, mert könnyebben lehet vele dolgozni, és partifalatkának is tökéletesen beválik. A serpenyőbe mérem az evőkanál masszát, s a kanállal kerekre lapítom. Közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A közepes láng is fontos, mert csak így fog rendesen átsülni. Erősebb lángon kívül megégne, és belül nyers maradna. Édes chiliszósszal tálalom. Nagyon finom, nagy társaság tesztelte le. Referenciákért volt osztálytársaimhoz lehet fordulni.