Öttusa Eb: hatodik a magyar női és férfi váltó

A hatodik helyen végzett a Kovács Sarolta, Guzi Blanka páros női váltóban az oroszországi öttusa Európa-bajnokságon, Nyizsnyij Novgorodban. A keddi folytatásban a magyar férfi váltó is hatodik lett.

A nőknél a magyarok a 2 x 100 méteres úszást a legjobb idővel teljesítették, a vívást viszont az utolsó helyen zárták, ezzel ötödikek voltak a hat párost felvonultató mezőnyben. A harmadik szám aztán egyáltalán nem úgy alakult, ahogy tervezték, a bemelegítőben szűk volt a hely, az egyik cseh versenyző megijesztette Kovács lovát, az kiugrott és három vágtából megugrotta az akadályt fordítva, ami kizárást vont maga után. Kállai Ákos szövetségi kapitány tájékoztatása szerint már csak azért is kár, hogy nem lett eredménye lovaglásban a magyar párosnak, mert hibátlan teljesítménnyel az ezüstéremért futhatott volna, így viszont nem volt esélye előrelépni.

Az olimpiai induló, 2016-ban egyéniben világbajnok Kovács Sarolta március végén térdműtéten esett át, és az edzőivel egyeztetve a szövetségi kapitány ebben a számban adott neki lehetőséget arra, hogy a beavatkozás óta először versenyezhessen. Az elutazás előtt megjegyezte, az Eb lehetőséget teremt neki arra, hogy új ingerek érjék, és visszazökkenjen a versenyek hangulatába.

Kállai Ákos a hétfői vívását úgy értékelte, hogy az első csapat ellen még érzékelhetően izgult Kovács, de azután ez már nem volt látható, kezdeményezőbbé vált, oldódott, bár összességében hullámzó maradt a teljesítménye, de ezért is volt jó, hogy most tesztelhette magát. „Versenyrutin neki is kell, de nem olyan sok, mint a kevésbé tapasztaltaknak” – tette hozzá. – Öt hete van, hogy felkészüljön az olimpiára, sok edzésmunka vár most rá.” A fizikai számokat mindkét csapattag esetében jónak értékelte a kapitány.

Eredmények, női váltó: 1. Fehéroroszország (Volha Szilkina, Anasztaszija Prokopenko) 1430 pont, 2. Lengyelország (Marta Kobecka, Natalia Dominiak) 1391, 3. Oroszország (Uljana Batasova, Anna Burjak) 1382, ..., 6. MAGYARORSZÁG (KOVÁCS SAROLTA, GUZI BLANKA) 1089 (ÚSZÁS: 2:04,78 PERC/301 PONT, VÍVÁS: 13 GYŐZELEM/27 VERESÉG/175 PONT, LOVAGLÁS: 0 PONT, LÖVÉSZET-FUTÁS: 11:27,00 PERC/613 PONT).

A hatodik helyen végzett kedden a Szép Balázs, Regős Gergely páros férfi váltóban.

A magyarok a 2 x 100 méteres úszást az ötödik legjobb idővel fejezték be a kilenc kettőst felvonultató mezőnyben. A medencében kis különbségek alakultak ki, a vívásban viszont már sokkal jelentősebbek, és ebben a magyar duó nem remekelt: 12 győzelemmel és 20 vereséggel nyolcadik lett, ezzel két szám után hetedik volt.

A lovaspályán 40 pontot „hagyott ott” a duó, ez a hatodik legjobb eredmény volt, emiatt a lövészetekkel kombinált futást – amelyben mindkét váltótagnak 2 x 800 métert kellett teljesítenie – nyolcadikként kezdhette meg. Ez a szám viszont már jól sikerült, a második legjobb idővel Szép és Regős két pozíciót javított és csak egy másodpercre volt az ötödik helytől.    

Eredmények, férfi váltó: 1. Olaszország (Giuseppe Parisi, Roberto Micheli) 1495 pont, 2. Fehéroroszország (Jaroszlav Padzjuk, Ilja Palazkov) 1485, 3. Oroszország (Kiril Beljakov, Alekszandr Lifanov) 1476, ..., 6. MAGYARORSZÁG (SZÉP BALÁZS, REGŐS GERGELY) 1440 (ÚSZÁS: 1:56.94 PERC/317 PONT, VÍVÁS: 12 GYŐZELEM/20 VERESÉG/180 PONT, LOVAGLÁS: 260 PONT, LÖVÉSZET-FUTÁS: 10:17.00 PERC/683 PONT).

Szerdán és csütörtökön a női és férfi hagyományos verseny selejtezőjét rendezik, majd pénteken és szombaton lesznek a döntők, a vasárnapi zárónapon pedig a vegyesváltót bonyolítják le.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Aranyérmet nyert a Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia összeállítású magyar női csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében, amelyben Kovács egyéniben a harmadik lett.
Sport