Öntudaterősítő örökségvédelem Nagybányán

Öntudaterősítő örökségvédelem Nagybányán
A Németh László Elméleti Líceum diákjai mára már jobban tudják, mekkora tétje van annak a munkának, amelyet az Örökségünk őrei programban felvállaltak. A Rezidensek nevű csapat számára világossá vált, hogy nem elég csupán az általuk kiválasztott épület architekturális értékeire felhívni a figyelmet, hanem a népszerűsítés során hangot kell adniuk azon kívánságuknak is, hogy újra a régi iskolájukban szeretnének tanulni.

A csapat tagjai lapunknak lelkesen számoltak be arról, hogy a versenyre való felkészülés során rengeteg új információt szereztek az általuk örökbefogadott épületről, a város régi központjában található jezsuita iskoláról, a Rezidenciáról. Napról napra egyre vonzóbbá vált számukra a kívülről tetszetős, de belül már máladozó patinás épület, amelyben nemcsak a kialakított osztálytermek, hanem a régi taneszközök is megmaradtak. A múltbatekintés, amelyre ráerősítettek a csapat által készített interjúk is, kezdetben egyfajta nosztalgiázásra, majd tettkedvre serkentették a diákokat, akikben felébredt a vágy, hogy újból belakják a régi alma matert, és ez az érzés átragadt iskolatársaikra is.

A Nagy-Jenei Zoltán történelemtanár által irányított lelkes csapat, amelyik választott neve eredeti jelentésének szellemében, azt szeretné, hogy régi iskolája valódi residencia, azaz lakhely, tartózkodási hely legyen. – A legfőbb teljesítményünk, amely a legtöbb erőfeszítést és felkészülést igényelte, az a 2022. november 25-i épületismertető rendezvényünk volt, amikor kétórás programon mintegy hetven diák népesítette be az ősi jezsuita alma matert. Az verseny során készített interjúk, információs videók és prezentációk is jelentős munkát és kutatói tevékenységet vontak maguk után. De érdemes megemlíteni az újságcikkeinket is, amely tovább népszerűsítette a kiválasztott műemléképületet. Reméljük, hogy erőfeszítéseink és a megosztott tartalmaink felkeltik a figyelmet, így a volt jezsuita rendházat és iskola újra fontos szerepet játszhat a városunk jelenében és a gyerekek oktatásában – összegezték eddigi tevékenységüket a csapattagok.

A csapat tagjai ugyancsak az épületismertető rendezvényt emelték ki, amikor a legérdekesebb, maradandó élményekkel teli eseményről faggattuk őket. Elmondták: a különleges nap az iskolában kezdődött nagy felkészüléssel és pakolással, hiszen kiállítást és versenyszámokat állítottak össze iskolatársaiknak. Amikor átmentek a Rezidenciára mindenféle kellékkel, egy kicsit olyan volt, mintha újból birtokba vennék az épületet. Készülődésük közben megérkeztek a zenészek, akik játékukkal még színesebbé tették a napot. Minden terv szerint alakult, ezért nagy sikerélmény volt mindenkinek.

– A tájékozódás során sok mindent tudtunk meg városunk múltjáról, ezzel eggyütt közelebb kerültünk a kiválasztott épülethez. Segítségünkre volt a rengeteg forrásanyag, amelyhez könnyen hozzáfértünk, emellett nagyon sokan segítettek a körülöttünk élők. Reméljük, hogy a munkánk ismertebbé tette ezt a műemléket, és ezzel közelebb hozta egymáshoz a nagybányai magyarságot – fogalmaztak a csapattagok. Elmondták azt is, hogy rengeteg információt, interjúkat, felvételeket tettek közé a közösségi felületeken, így a csapat közös munkája ismertebbé tette az elfeledett épületet. Sikerélményt jelentett számunkra azt látni, hogy felfigyelnek az emberek az egykori iskolaépületre, és büszkeséggel töltötte el őket, hogy munkájukat megbecsülik.

– Az épület jelenlegi állapota nem megfelelő egy olyan történelmi helyszín számára, amely több mint 300 éve ékesíti Nagybánya központját. Folynak az újjáépítési munkálatok, de azok intenzitása elégtelen. Már három-négy éve várakozunk a műemléképület felújítására és átadására, mert az nem része a polgármesterünk jövőbeli terveinek. A legmegfelelőbb megoldás az lenne, hogy a munkálatokat mielőbb befejezzék, hogy az iskola újra egykori pompájában tündökölhessen – vázolták a nagybányai csapat tagjai, hogy mi jelentene megoldást a jelenlegi helyzetre.