Önkéntes tömbházi szolidarizálás

Önkéntes tömbházi szolidarizálás
A Donát lakónegyedben (de lehet máshol is) a tömbházak bejáratainál falragaszok jelentek meg, amelyek a 70 évnél idősebbeket világosítják fel a koronavírus járványának rájuk nézve súlyos veszélyére. Ezért a szerzők (BBTE Közegészségügyi Osztálya és két civil szervezet) arra kérik az időseket, maradjanak otthon, alapvető élelmiszerek és gyógyszerek bevásárlását bízzák negyven évnél fiatalabb szomszédaikra, akik könnyebben vészelik át az esetleges megfertőzést.

A bevásárlásra vállalkozóknak nevüket és telefonszámukat, a segítséget igénylőknek pedig lakrészük számát kell feltüntetniük a felhíváson. További részletekről pedig telefonon egyeztethetnek. A fiataloknak ajánlják, hogy bevásárlás előtt és után mossanak kezet, az üzletben és a patikában pedig fizessenek saját pénzükkel.

A plakát utasítása szerint a bevásárolt javak átadásakor szigorúan kerülni kell a fizikai érintkezést. Az árut és a pénztári nyugtákat a lakrész ajtajánál kell hagyni, és három lépést hátrálni. A megrendelőnek az áru átvétele után pénzét egy zacskóban hagyva vissza kell mennie a lakásába. Miután az ajtó becsukódott, a beszerző felveheti a zacskóba csomagolt pénzt. Nagyon fontos ezt a forgatókönyvet betartani, mert ellenkező esetben az időseket fertőzésveszély fenyegeti. Akik, ha mégis kimerészkednek az utcára, feltétlenül tartsák be a másfél méteres távolságot – hirdeti a plakát, hozzátéve, hogy a legbiztosabb védekezés mégiscsak az otthonmaradás.

Borítókép: Rohonyi D. Iván