Önbizalommal cselez a Dribli

Önbizalommal cselez a Dribli
Öt évvel ezelőtt november 3-án tartottuk meg öt gyerekkel az Apáczai-líceum tornatermében az első edzésünket – kezdte sajtótájékoztatóját Könczei Soma, a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub elnöke.

Azóta látványos fejlődés következett be: a kiskorúakkal való foglalkozás Kolozsvár tizenegy tanintézményében kétszáz gyerekkel négy helyszínen, és Besztercén, Bánffyhunyadon, illetve Kalotaszentkirályon még negyvennel folytatódik. A cél az, hogy a futball iránti szeretet ne csak Székelyföldön, hanem Erdély más részein is gyűjtse össze a magyar gyermekeket, akik anyanyelvükön kapjanak képzést, hozzanak magukkal és szerezzenek barátokat, a szervezett tömegsport révén egészséges testi-lelki fejlődést nyerjenek. És nem ritka a vegyes házasságból származó gyermek, aki magyar környezetbe kerülve plusz élményekkel gazdagodik. Könczei Soma szerint nálunk a tömegsportnak a presztízse nagyon kicsi, mert az iskolában a fiatalt túlterhelik a tanórákkal és különórákkal, nem marad idő a testedzésre. Ezenkívül sok szülő büntetésből eltiltja gyerekét a focizástól, ha az gyengébb tanulmányi eredményekkel rukkol elő, pedig azzal csak ellenkező hatást vált ki. Viszont sok pedagógus állítja, hogy amióta a gyerek szervezett formában sportol, fejlődik a tanulmányi előmenetele is, felgyorsul a gondolkodása, megnőnek az érvényesülési esélyei.

A Dribliben növekvőben van a lányok száma. A klub két év együttműködési megállapodást írt alá a magyarországi Puskás Akadémiával, amely a kolozsvári magyar vállalkozói réteg támogatása mellett a költségvetés egyharmadát biztosítja. Ennek szellemében a nyáron négy erdélyi fiatal vehetett részt anyaországi edzőtáborozáson, a 2004–2005-ös korosztályú csapatuk rendszeresen játszhatott a román bajnokságban, az idei kárpát-medencei gyerekfoci kupán pedig megszületett legnagyobb teljesítményük: legyőzték az FTC csapatát.

Az elnök, aki egyben a Dribli FC nagycsapat vezetőedzője, fontos tevékenységüknek nevezte edzőképzésüket is. Elérhető célnak tartja a következő öt évben olyan ifjúsági csapat kialakítását, amelyből akár magyar ifjúsági vagy felnőtt válogatottak is kitermelődhetnek. Az új klubtagok toborzása folyamatos a gyermekfoci kupákon, az iskolai vagy óvodai foglalkozásokon (legfiatalabb tagjuk 4 éves). Általában tizennégy éves korban derül ki, hogy ki mennyire tehetséges, kivel érdemes folytatni magasabb szinten a képzést. A rendszeres testedzés mellett a focizás közösségi nevelést is ad: minden évben Tordaszentlászlón megrendezik a családi napot, és nemrég tartották meg a 7. Kolozsvári Gyerekfoci Kupát, amelyen a szülői és baráti nézősereg több százra rúgott.

Könczei Soma öt évnyi ott tartózkodás után költözött vissza Budapestről Kolozsvárra, és megütközéssel tapasztalta, hogy az itteni gyerekekből szintén  mennyire hiányzik az önbizalom. Mert kisebbségiekként gátlásokban nevelkednek, pedig győztes mentalitás nélkül a sportban nem lehet jó eredményeket elérni. Ehhez még persze egyéb is szükségeltetik: tehetség, kitartás, egészség, mentális fejlődés, szülői támogatás, megfelelő hozzáállás, és a kellő pillanatokban természetesen a szerencse is jól fog a háznál.