Nyilvánosságra hozták a Gopo-jelöléseket, Püsök Botond filmje is esélyes

Nyilvánosságra hozták a Gopo-jelöléseket, Püsök Botond filmje is esélyes
Közzétették az ország legfontosabb filmes díjátadójának idei jelöltlistáját: a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) által szervezett Gopo-gála idei esélyesei között Püsök Botond Túl közel című dokumentumfilmje is helyet kapott – derül ki a szervezők közleményéből.

A legjobb (nagyjáték)film kategóriába rekordszámú, 37 tavaly bemutatott alkotást neveztek, ezek közül a zsűri döntése alapján idén hat film – a Crai Nou (r. Alina Grigore), a Szeplőtlen (Imaculat, r. Monica Stan és George Chiper-Lillemark), a Metronom (r. Alexandru Belc), a Csoda (Miracol, r. Bogdan George Apetri), az Oameni de treabă (r. Paul Negoescu) és a Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) – versenyezhet a Gopo-trófeáért.

A legtöbb, tizenegy jelölést a Metronom kapta, ezt követi tízzel a Szeplőtlen és az Oameni de treabă, kilenc kategóriában esélyes a Csoda, nyolc jelölést gyűjtött be a Crai Nou, valamint öt-öt jelölést kapott a Pentru mine tu ești Ceaușescu és az Alkalmi kémek (Spioni de ocazie, r. Oana Giurgiu).

Jelenet a Metronom című filmből

A legjobb rendező díjára esélyes Alina Grigore (Crai Nou), Monica Stan és George Chiper-Lillemark (Szeplőtlen), Alexandru Belc (Metronom), Bogdan George Apetri (Csoda) és Paul Negoescu (Oameni de treabă).

A legjobb dokumentumfilm díjáért  Püsök Botond Túl közel (Apropierea) című – családon belüli  abúzus témájával foglalkozó, román-magyar koprodukcióban készült – filmje, valamint a Pentru mine tu ești Ceaușescu és az Alkalmi kémek száll versenybe.

A legjobb női főszereplő kategória jelöltje Andreea Grămoșteanu (#dogpoopgirl), Mălina Manovici (Balaur), Ana Dumitrașcu (Szeplőtlen), Mara Bugarin (Metronom) és Ioana Bugarin (Csoda), a legjobb férfi főszereplő kategóriában pedig Mircea Postelnicu (Crai Nou), Șerban Lazarovici (Metronom), Emanuel Pârvu (Csoda), Iulian Postelnicu (Oameni de treabă) és Bogdan Dumitrache (Om câine) esélyes.

A legjobb nagyjátékfilm díjára jelölt alkotások közül három a legjobb debütfilmek között is esélyes, így a Crai Nou, a Szeplőtlen és a Pentru mine tu ești Ceaușescu is elnyerheti a kategória Gopo-trófeáját a #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac) és a Balaur (r. Octav Chelaru) című filmekkel versenyezve.

A rövidfilmes mezőnyben három esélyese van a legjobb rövid animáció Gopo-díjának, továbbá öt alkotás versenyez a legjobb rövidfilmnek járó elismerésért, köztük Kocsis Robert Rutina de dimineață című alkotása – amelyet a kolozsvári BBTE Színház és Film Karának mesteris hallgatójaként készített – és Radu Jude Patyomkinisták (Potemkiniștii) című filmje.

A legjobb európai film kategóriában a jelölőzsűri a következő öt, tavaly romániai mozikban is bemutatott filmre szavazott: az Éjszakai átutazók (Les passagers de la nuit, r. Mikhaël Hers), az Esemény (L’événement, r. Audrey Diwan), az Alcarràs (r. Carla Simon), a Vortex (r. Gaspar Noé) és a A barlang (Il buco, r. Michelangelo Frammartino).

A 2023-as Gopo-díjak kategóriáinak jelöléseiről tizenegy filmes szakemberből álló zsűri döntött: Ionuț Mareș, Cătălin Olaru és Dora Leu filmkritikusok, Eugen Jebeleanu és Alexandru Mavrodineanu rendezők, Cristina Flutur színésznő, Alexandru Sterian operatőr, Tudor Pojoni vágó, Velica Panduru díszlettervező, Iuliana Tarnovețchi producer és Ioana Florescu, a bukaresti Elvire Popesco mozi vezetője. A jelöltek közül a romániai filmipar több mint hétszáz szakembere választja ki a kategóriák győzteseit, a 17. Gopo-díjátadót pedig április 25-én rendezik meg.

A teljes jelöltlista a premiilegopo.ro honlapon böngészhető.

Borítókép: Jelenet Püsök Botond Túl közel című dokumentumfilmjéből

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér