Nyári tökös orsótészta percek alatt

Megkönyörülni látszik az időjárás, kis levegőhöz jutunk az elmúlt napok nagy melege után. A nyári időszak velejárója a vírus, amely áldozatszedéskor nem válogat. Ez alkalommal engem kapott el, szerencsémre, felnőttként mégiscsak jobban tudom menedzselni az ezzel járó kellemetlenségeket, mint a kamasz gyermekek. 

Itt volt a nagy meleg, vírustámadás a nyakamon, vásárolni nem volt sem lehetőségem, sem energiám, az itthon lévő hozzávalókból kellett alkotni valamit, ami egyszerűen és gyorsan elkészíthető, finom, de laktató is, hogy a kamasz legények és lányok se panaszkodjanak. A fiam a barátjával érkezett meg, éhesek is voltak, a finom falatra való egészséges igény megvolt. 

Mi jöhet szóba ilyenkor, amikor hirtelen, gyorsan valami finomat kell az asztalra varázsolni? Naná, hogy a tészta! Az mindig van itthon, és mindig kerül valami, amivel finom ebédet vagy vacsorát lehet összedobni. És mert nyár van, ilyenkor tök is mindig akad, a két alaphozzávaló tehát adott volt, már csak a többit kellett kitalálni.

Hozzávalók: 

4 kisebb zsenge tök
150 g császárszalonna (elhagyható)
egy marék szárított rókagomba (vagy friss gomba, de akár elhagyható)
1 konzerv fekete bab (más színű babbal helyettesíthető)
150 g füstölt sajt vagy bámilyen más kemény sajt
300-400 ml tejszín
egy marék bébispenót
300 g orsótészta vagy bármilyen más tészta
reszelt parmezán sajt a tálaláshoz
só, bors

Elkészítés:

A császárszalonnát apró kockákra vágom, a tököket reszelőn vékony karikákra szelem, a szárított gombát forró vízbe áztatom. Választok egy nagyobb, mélyebb serpenyőt, akkorát, hogy majd az egész étel tésztástól beleférjen. A császárszalonnát a serpenyőben megolvasztom, zsírjára pirítom, a szalonnákat kihalászom, félreteszem. A zsírban odateszem a tököt dinsztelni. Beledobom a tíz percig áztatott gombát. Amikor a tök megpuhult, magas lángon kavargatom, hogy kieresztett leve elfőjön. Hozzáadom a leszűrt fekete babot. Sózom, borsozom. Felöntöm a tejszínnel, a reszelt füstölt sajttal sűrítem. A bébispenótot megmosom, salátacentrifugával megszárítom, vagy hagyom lecsorogni.

A tésztát a csomagoláson lévő idő szerint megfőzöm, leszűröm, hozzáadom a tökös mártáshoz, keverek bele két evőkanálnyi szalonnakockát, és a legvégén a bébispenótot is belekavarom. Tálaláskor reszelt parmezán sajtot és pirított szalonnakockákat kínálok mellé. 

Gyors, könnyű, laktató, nyári vacsora (A szerző felvétele)

Mindössze húsz perc alatt kész van a finom vacsora, előkészületekkel és elpakolással együtt 30-35 perc, egyszerű és finom. Készítése közben szenvedtem is becsülettel, mert nem ehettem belőle, ugyanakkor boldog voltam, hogy anyai kötelességemnek bravúrosan eleget tettem.

Természetesen húsmentesen is elkészíthető, amely esetben a füstölt sajtadag duplájára növelhető. Gyors, könnyű, laktató, nyári vacsora, szeretettel ajánlom mindenkinek!