Nőt keres maga mellé Mark Rutte

Helyettest keres maga mellé Mark Rutte, aki október elején foglalja el a NATO főtitkári posztját. A pozícióra több lehetséges jelölt is van – írta a Magyar Nemzet a Politico című brüsszeli hírportálra hivatkozva.

Fontos döntést kell meghoznia a NATO főtitkári pozícióját október 2-án elfoglaló Holland politikusnak. Mivel a jelenlegi főtitkárhelyettes, Mircea Geoana várhatóan leköszön, hogy a román elnökválasztásra koncentrálhasson, Rutténak minél hamarabb meg kell találnia a megfelelő új jelöltet – mutat rá a hírportál.

A NATO-ban konszenzus van arról, hogy lehetőleg egy kelet-európai nőt kellene választani a pozícióra – mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó magas rangú nyugati NATO-diplomata. E szempontok alapján a legvalószínűbb jelölt Észak-Macedónia korábbi védelmi minisztere, az Amerikában iskolázott Radmila Sekerinska lehet. Ha őt választják, a valaha volt legmagasabb rangú nyugat-balkáni vezető lehet a szervezetben.

A következő főtitkárhelyettes személyében a NATO-nak olyan magas rangú személyiségre lesz szüksége, aki nagy szakértelemmel rendelkezik, tökös, okos Oroszországgal kapcsolatban, és érti a nyugat-balkáni kihívásokat is. Radmila Sekerinska tökéletesen megfelel ennek a profilnak – érvelt Majda Ruge, az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (European Council on Foreign Relations) agytröszt vezető munkatársa, a balkáni régió szakértője.

Sekerinska mellett felmerült a korábbi bolgár miniszterelnök-helyettes és uniós biztos, Marija Gabriel neve is. De nem ők lehetnek az egyedüli jelöltek a posztra. A korábbi lett miniszterelnök, Krisjanis Karins már a főtitkári posztra is pályázott Mark Rutte ellenében, de úgy tűnik, a másodhegedűs szerepével is megelégedne. Emellett elképzelhető, hogy Lengyelország és Törökország is bedob majd egy-egy nevet a kalapba.