Női kosárlabda Eb: Bravúr a címvédő ellen, nyolc között a magyarok

Női kosárlabda Eb: Bravúr a címvédő ellen, nyolc között a magyarok
A magyar női kosárlabda-válogatott 81:75-ös győzelmet aratott a címvédő Szerbia felett vasárnap az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, Ljubljanában, ezzel megnyerte csoportját, és közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe, ahol a görög vagy a cseh csapat lesz ellenfele.

Borítókép: A magyar csapat tagjai ünnepelnek a meccs végén (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A magyarok számára azért volt bonyolult volt a képlet, mert az első, második és harmadik helyen is végezhettek a D jelű kvartettben – a török–szlovák meccs eredményének függvényében is –, ugyanakkor az biztos volt, hogy Székely Norbert együttesének semmiképp sem ér véget a torna, mint ahogy a szerbeknek sem, akik első két csoportmeccsüket megnyerték. A találkozó tétje ennélfogva a csoportelsőség volt.

Az első két negyedben nagyjából kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, egy-két kosárhosszal hol egyik, hol másik csapat vezetett. Székely Norbert együttese a félidőben öt pontos hátrányban állt, mert a második negyed hajrájában a szerbek voltak jobbak, ám térfélcsere után jött a fordulat. Miután perceken keresztül 41:44-et mutatott az eredményjelző, a Székely-csapat „elkapta a fonalat” és a török Mersin csapatához készülő Kiss Virág 15. pontjával 49:44-re fordított. A szerbek öt perc (!) elteltével találtak csak a gyűrűbe a második félidőben, és 53:46-nál a virtuális csoportelsőségnél tartott a magyar csapat. Horváth a negyed utolsó perceiben „szórta” a triplákat, és 65:52-nél megroppanni látszott a címvédő.

A 66:55-ről rajtoló zárószakaszban hihetetlen küzdelem zajlott a parketten, mindkét gárda rendkívül ideges volt, az ellenfélnél Anderson mellett az ex-soproni Dragana Stankovic, továbbá Mina Djordjevic is kipontozódott. Másfél perccel a vége előtt az ellenfél feljött három pontra (74:71), de az utolsó perc már 77:73-ról indult. Kiss hat másodpercnél kulcsfontosságú duplát dobott közelről (81:75), és innen már nem volt visszaút a szerbek számára. Kiss Virág egyébként 21 ponttal és 11 lepattanóval zárt; a magyar csapatot az is segítette, hogy a lelátókon nagy számban foglaltak helyet a magyar szurkolók.

Kiss Virág és a szerb Ivana Raca küzd a labdáért (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A D jelű négyes megnyeréséhez öt pontnál nagyobb különbségre volt szüksége a csoportkört ilyenformán két sikerrel és egy vereséggel záró csapatnak.

A nyolc közé jutással az olimpiai selejtező kivívásához is közel került a magyar válogatott, mivel az Eb-ről az első öt csapat – ha a franciák köztük vannak, akkor a hatodik is – utazhat majd a kvalifikációs tornára.

Az együttesre három szünnap vár, mivel a negyeddöntőket csütörtökön rendezik meg Ljubljanában. A szerbek a rájátszásba kerültek, ugyanis a csoportok második és harmadik helyezettjei „keresztbe” játszanak a negyeddöntőért.

Eredmény, D csoport, 3. forduló: Magyarország–Szerbia 81:75 (23:23, 16:21, 27:11, 15:20).

Később az is kiderült, hogy a csehekkel vagy a görögökkel negyeddöntőznek a magyarok; Görögország az A csoportban volt harmadik, Csehország pedig a B-ben második.

A magyarok mellett Belgium, Franciaország és Spanyolország jutott be csoportgyőztesként közvetlenül a nyolc közé. A két Eb-házigazda, azaz Szlovénia és Izrael egyaránt nyeretlenül búcsúzott a kontinenstornától.

A csoportok végeredménye:

A csoport (Tel-Aviv): 1. Spanyolország 5 pont, 2. Montenegró 5, 3. Görögország 4, 4. Lettország 4 (azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol);

B csoport (Tel-Aviv): 1. Belgium 6, 2. Csehország 5. 3. Olaszország 4, 4. Izrael 3;

C csoport (Ljubljana): 1. Franciaország 6, 2. Németország 5, 3. Nagy-Britannia 4, Szlovénia 3;

D csoport (Ljubljana): 1. MAGYARORSZÁG 5, 2. Szerbia 5, 3. Szlovákia 4, 4. Törökország 4.

A negyeddöntőért kiírt rájátszás programja: hétfő, Tel-Aviv: Csehország–Görögország, Montenegró–Olaszország; kedd, Ljubljana: Németország–Szlovákia, Nagy-Britannia–Szerbia.