Nincs középút: felmentik, vagy börtönbe kerül Horváth Anna

A jogi besorolás megváltoztatása mellett döntött a bírónő

Nincs középút: felmentik, vagy börtönbe kerül Horváth Anna
Bár szinte mindenki arra számított, hogy csupán egy rövid kérdésfeltevés lesz napirenden Fodor Zsolt és Horváth Anna perének tegnapi tárgyalásán, az ügy váratlan fordulatot vett. Egyrészt, a korábban perrendtartási mulasztást elkövető bírónő megváltoztatta a vád jogi besorolását, másrészt Kolozsvár volt RMDSZ-es alpolgármestere összetett és komoly jogi következményekkel járó döntést hozott, amit érvekkel alátámasztva közölt is a bírónővel. Míg a mobiltelefonokat forgalmazó Euro GSM vezetője úgy döntött, felfüggesztett börtönbüntetés esetén vállalja a közmunkát, addig a volt városházi tisztségviselő elutasította ezt a lehetőséget. Ezek után bizonyossá vált, hogy Horváth Anna nem kaphat felfüggesztettet – erről Gheorghiţă Mateuţ ügyvédet, Horváth Anna védőjét kérdeztük, de a tárgyalást követően a korrupciós ügyekkel vádolt RMDSZ-es politikus is nyilatkozott lapunknak. Ítélet tegnap nem született.

Váratlan fordulatot vett csütörtökön az egyszerű kérdésfeltevésre (felfüggesztett börtönbüntetés esetén vállalnak-e közmunkát?) és annak a vádlottak általi megválaszolására összehívott bírósági tárgyalás. Annak kezdetén a várakozásoknak megfelelően a bírónő Horváth Annának és Fodor Zsoltnak szegezte a fenti kérdést – hiszen amíg erre nem kap választ, procedurális okok miatt a bíróság képtelen ítéletet hozni, éppen ezért a korábbi mulasztás miatt kellett a bírónőnek tegnapra újabb tárgyalást összehívnia.Igen ám, de mint a helyszínen kiderült, a pozitív vagy negatív válasznak igen komoly következményei lehetnek. Míg Fodor Zsolt üzletember úgy döntött, elfogadja a közmunkát, Horváth Anna elutasította azt. Ezáltal az RMDSZ-es politikus mindent egy lapra tett fel: a bírónő vagy teljesen felmenti a pénzmosás és befolyással való üzérkedés vádjai alól, vagy pedig letöltendő börtönbüntetésre ítéli, lévén, hogy a közmunka elutasításával együtt elvetette a felfüggesztett fegyházbüntetés lehetőségét is.A Szabadságnak nyilatkozó Gheorghiţă Mateuţ védőügyvéd elmondta: a közmunka elutasítása Horváth Anna döntése volt. – Szerinte a beleegyezés azt jelentheti, hogy a bíróság már döntött, s már csak ez a hozzájárulás hiányzik. Ugyanakkor szerintem a büntető perrendtartásnak az idevágó passzusa alkotmányellenes, mert megszegi az ártatlanság vélelmét. Úgy vélem, a személy egy ilyen beleegyezést csupán az ítélethirdetést követően adhat, mert amennyiben előtte megteszi, félig-meddig elismeri bűnösségét – tette hozzá Mateuţ.– Vállaltam ezt a kockázatot, mert féligazságok nincsenek. Életem legnehezebb negatív válaszát mondtam ki ma. Valakit nem tarthatnak, vagy valaki nem tarthatja magát csak egy kicsit bűnösnek. Tisztában vagyok a következményekkel. Ártatlan vagyok, és azt kérem, hogy mentsenek fel – nyilatkozta a tárgyalás után a sajtónak Horváth Anna, aki az utolsó szó jogán ismételten ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt.

Változott a jogi besorolás

A másik váratlan fordulatot a bírónőnek az a döntése jelentette, hogy Horváth Anna vonatkozásában megváltoztatja a vád jogi besorolását, azaz enyhít a bűncselekmény elkövetési módozatán – Horváth Annát tettestársból cinkossá minősítette át. – Semmilyen bűnpártolásról nincs szó, mert a tett nem létezik. Szerintünk a bíróság döntése azt is jelentheti, hogy új bűncselekményről beszélünk, amelyben az ügyfelem már nem tettestárs, hanem csak cinkos – mondta a bírónőnek Gheorghiţă Mateuţ védőügyvéd.A jogi besorolás megváltoztatásával kapcsolatban a Szabadságnak nyilatkozó Mateuţ kijelentette: kétségtelen, hogy a bíróság döntése ügyfele javára válik. – Elutasítottuk a jogi besorolás megváltoztatását, lévén, hogy szerintünk nincs bűncselekmény, s ilyen megvilágításban mit változtattak meg? A semmit a semmire? A tettestárs azt jelenti, hogy a vádlott közvetlenül követi el a tettet, a cinkos csupán segít. Szerintünk egyik minőségében sem követett el bűncselekményt Horváth Anna, mert a tett egyszerűen nem létezik. Mindenképpen pozitív jelzés az, hogy a bírónőben felmerült: tettestársi minőségben védencem nem követett el bűncselekményt – fogalmazott lapunknak a védőügyvéd.

A rossz hangfelvétel az egyetlen bizonyíték

A tegnapi tárgyaláson az utolsó szó jogán Horváth Anna elmondta: nemzetbiztonsági okokra hivatkozva huzamosabb ideig lehallgatták telefonbeszélgetéseit, az ügyész pedig „várta a figyelmesen kiválogatott és lefordított hangfelvételeket”. Ugyanakkor kifogásolta, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által készített hanganyag rendkívül rossz minőségű, sokszor csak szavak vagy szófoszlányok hallhatók, mi több, sok helyen a fordítás tendenciózus.– Ha valami hallatszik, akkor az mindenkinek, s nem csupán a titkosszolgálatok számára kell érthetőnek lennie. A bíróság által kijelölt hivatalos fordító sem tudta meghallgatni az anyagot. Erre alapozzák az egész, képtelen vádat. Nem hiszem, hogy ilyen, úgynevezett bizonyítékokra alapozva egy jogállamban el lehet ítélni egy embert. A lehallgatás első 7-8 perce teljesen hiányzik, bár egy korábbi lehallgatásban szerepel, hol és hány órakor fogunk találkozni. Lehet, egyéb dolga volt, vagy nem kapott parkolóhelyet a titkosszolgálat ügynöke. A további 5 perc nem hallható, lehet odakerültek szavak, lehet, hogy nem a mi hangunk. Szófoszlányok hallatszanak csupán. Amire jó lesz a minőség, addigra már másról társalgunk Fodor Zsolttal. Egyébként a nemzetbiztonsági lehallgatásokkal kapcsolatban újabb alkotmánybírósági döntés született, amely arra vonatkozik, hogy az ilyen okból engedélyezett hangfelvételek törvénytelenek. Nem tudom, hogy terrorista vagyok, vagy államcsíny végrehajtására készültem, mert titkosították azt a paragrafust, amely alapján elrendelték a nemzetbiztonsági lehallgatást – nyilatkozta a Szabadság kérdésére Horváth Anna.A bírónő március 22-én hirdet ítéletet.
(A Horváth Anna által a Kolozs Megyei Táblabíróság folyosóján adott sajtónyilatkozat ide kattintva tekinthető meg. Keresési kulcsszavak: Horváth Anna)