Neves művészek jövőre a George Enescu fesztiválon

Neves művészek jövőre a George Enescu fesztiválon
Jonas Kaufmann német tenort és Lang Land kínai zongoraművészt is meghívták a 23. George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztiválra, amely 2017. szeptember 2-a és 24-e között zajlik Bukarestben és az ország nagyobb városaiban – jelentették be a szervezők, akiket a Mediafax hírügynökség idéz. A fesztivál témája a fény, új perspektívákat és új jelentéseket keresnek ennek szellemében. A rendezvénysorozat George Enescu Oidipusz című operájával nyílik majd meg, amelyet a Londoni Filharmonikus Zenekar ad elő Vlagyimir Jurovszkij karmester, a fesztivál művészeti igazgatójának vezényletével.

Több mint 80 esemény, háromezernél is több meghívott – elöljáróban ezekkel számolnak a szervezők, akik Iaşi-ban, Brassóban, Kolozsváron, Temesváron, Bákóban, Ploieşti-en és Nagyszebenben is várják a klasszikus zene kedvelőit. Terveik szerint 75 koncertet tartanak majd Bukarestben, a másik hét városban összesen 12-t. Az 1955-ben elhunyt nemzetközi hírű zeneszerző, hegedűművész, zongorista, karmester által komponált 37 művet tűznek műsorra a fesztiválon, ezen felül 74 művészt most először látnak vendégül. A részt vevő 12 külföldi és 7 romániai zenekar 54 új zeneművet mutat be, és 4 operakoncert is színesíti a programot.Mihai Constantinescu, a fesztivált szervező Artexim igazgatója a napokban néhány újabb meghívott nevét is elárulta: eszerint a fesztivál tiszteletbeli elnökévé választott Zubin Mehta indiai karmester mellett Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly és Michail Pletnev karmesterek is Romániába érkeznek, csakúgy, mint Magdalena Kožená cseh mezzoszoprán, Philippe Jaroussky francia kontratenor és az Arpeggiata Ensemble, Daniil Trifonov orosz zongorista, Riccardo Chailly olasz karmester, Thomas Hampson amerikai bariton, Dmitrij Alekszandrovics Hvorosztovszkij orosz bariton és Olga Peretyatko orosz szoprán.Számos különleges pillanatot tartogat a fesztivál az érdeklődők számára, így például Antonio Pappano vezényli a római Szent Cecilia Akadémia zenekarát, Enescu 3. szimfóniáját adják majd elő, a Francia Nemzeti Zenekar és Christoph Eschenbach pedig a csellószimfóniával vendégszerepel, és multimédiás vetítéseket is tartanak.Erwin Simsensohn államtitkár Corina Șuteu kulturális miniszter üzenetét tolmácsolta, amelyben a tárca partnerségéről biztosította Románia egyik legfontosabb kulturális eseményét.Videós bejelentkezésében Vlagyimir Jurovszkij művészeti vezető kiemelte az Enescu által komponált zene bemutatásának fontosságát, mint mondta, számára a zeneszerző valódi hidat jelent napjaink zenéjéhez.  Újdonságként szerepel idén a 21. század zenéjét felvonultató koncertsorozat, együttműködésben a zeneszerzők nemzetközi társaságával, és neves zeneszerzők kerekasztal-beszélgetésén is részt vehet majd a közönség (moderátor: Dan Dediu). Egy másik fontos programpont az Imaginary elnevezésű, matematikáról és zenéről szóló interaktív kiállítás, amelynek révén jóval közelebb kerülhet a látogató a különböző műalkotásokhoz.A romániai zenekarok közül többek között a George Enescu Filharmónia zenekara és kórusa, a Román Rádió Zenekara, valamint kolozsvári, iași-i, temesvári, bákói és brassói zenekarok, amelyeket mások mellett Cristian Mandeal, Horia Andreescu és Tiberiu Soare vezényel.

(Borítókép: Erwin Simsensohn államtitkár, Oana Marinescu, a fesztivál kommunikációs igazgatója, és Mihai Constantinescu ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón , a fesztivált szervező Artexim igazgatója – Fotó: Enescu Fesztivál/Facebook)