Nemzetközi Népismereti Filmszemlét rendeznek Sztánán

A magyarországi Néprajzi Múzeum idén is megrendezi a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét a kalotaszegi Sztánán. A szemle versenybe került filmjeit augusztus 22. és 25. között vetítik.

A közleményben felidézték, hogy a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 10 éve indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét.

A pályázatra idén összesen 40 film érkezett, amelyekből 11 alkotás versengett az ifjúsági kategóriában. A beérkezett alkotások közül 33 filmet választott ki a héttagú zsűri. 

A vetítéssorozat felnőtt kategóriájában egyebek mellett számos, kihalóban lévő népi mesterséget bemutató alkotást vetítenek, valamint erdélyi táncházakról szóló dokumentumfilmeket is láthat a közönség. Az ifjúsági kategória alkotásai között a méhek világát bemutató, valamint a Bácsalmáson található Csausher-palotáról készült dokumentumfilmet is megtekinthetik az érdeklődők.

A díjazott versenyzők névsorát augusztus 25-én, a filmszemle utolsó napján hirdetik ki. A filmszemle vetítései és programjai ingyenesek.

A fesztivál részletes programja a Néprajzi Múzeum honlapján olvasható.

A közleményben felidézik: a Néprajzi Múzeum 2023. március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napján vette át a Nemzetközi Népismereti Filmszemle rendezési jogát az alapítványtól. A filmszemlét azóta is ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán rendezik meg, kapcsolódva a névadó 1919. augusztus 31-i születési dátumához.

(Fotó: Kiss Olivér)