Nemzetek Ligája: Csak egy góllal nyert Románia

Nemzetek Ligája: Csak egy góllal nyert Románia
A Cosmin Contra edzette román válogatott is befejezte szereplését a labdarúgó Nemzetek Ligájában, a C-osztály 4. csoportjában Montenegró ellen úgy nyert a csapat, hogy a győztes gólnál Danijel Petkovics, a hazaiak kapusa csúnyán mellényúlt a labdának. Az 1–0 végződött meccs találatát a Kolozsvári CFR 1907 csatára, George Ţucudean lőtte – ezzel a nemzeti csapat a második lett a csoportjában (az elsőségre is volt elméleti esélye, de a másik meccsen Szerbia a második félidőben megrázta magát Litvánia ellen), de nem jutott az Eb-selejtezős harmadik kalapba.
MONTENEGRÓ–ROMÁNIA 0–1 (0–1)Podgorica, Gradski Stadion, 7000 néző. Vezette: Felix Zwayer (Németország).MONTENEGRÓ: Danijel Petkovics – Adam Maruszics (87. perc Emrah Klimenta), Borisz Kopitovics, Marko Szimics, Marko Veszovics – Nebojsa Koszovics, Mirko Ivanics – Marko Jankovics (81. perc Luka Djordjevics), Stefan Mugosza, Vladimir Jovovics – Fatos Beciraj (64. perc Alekszandar Boljevics). Szövetségi kapitány: Ljubisa Tumbakovics.ROMÁNIA: Ciprian Tătăruşanu – Cristian Manea, Cristian Săpunaru, Cosmin Moţi, Alin Toşca – Paul Anton, Nicolae Stanciu – Alexandru Chipciu (82. perc Ciprian Deac), Claudiu Keşerü (88. perc Tudor Băluţă), Alexandru Maxim – George Ţucudean (74. perc George Puşcaş). Szövetségi kapitány: Cosmin Contra.Gól: George Ţucudean (44. perc).Sárga lap: Koszovics, Jovovics, Jankovics, Ivanics, Szimics és Veszovics, illetve Keşerü, Manea, és Chipciu.

A gól története:

44. perc: Ţucudean Săpunarutól kapott rövid passzt, mintegy 25 méterre a kaputól lövésre szánta el magát, a labdába beleért a kapus, de becsorgott a hálóba.A podgoricai mérkőzésen a román válogatott több gólhelyzetet kihagyott, végül szerencsével talált be: Ţucudean 25 m-es lövését a kapus a hálóba segítette. Az első öt percben „tűzijáték” volt a hazaiak kapujánál, Alin Toşca lövését az 1. percben Adam Maruszics blokkolta, majd két perc múlva Ţucudean lőtte mellé a Nicolae Stanciu által beadott labdát, végül pedig Paul Anton lőtt 30 m-ről, de ez a kísérlet is elkerülte a kaput.

Ţucudean ismét mellétrafált a 17. percben, ezúttal közelről, majd két percre rá Claudiu Keşerü lőtt oldalhálót éles szögből. A 20. percben Alexandru Chipciu szalasztotta el a legnagyobb lehetőséget, emelését kitornázta a kapus. A gólig még Keşerü kísérletezett: a 21. percben mellélőtt, majd a 34-ben is kihagyta a lehetőséget. S miután a hazaiak átvették a kezdeményezést, hidegzuhanyként gólt kaptak a 44. percben.

Fordulás után többet támadott a házigazda, de gólhelyzete nem igazán akadt. A román csapat volt így is a veszélyesebb (ha két góllal nyert volna az együttes, jó eséllyel pályázott volna az Eb-sorsolás harmadik kalapjára). Chipciu két veszélyes lövését hárította Petkovics (59. és 63. perc), s helyt állt Keşerü próbálkozásánál is.

A montenegróiak a 72. percben 11-est hibáztak, a Partizán Belgrád támadójának, Marko Jankovicsnak büntetőjét az FC Nantes és román válogatott kapusa, Ciprian Tătăruşanu kivédte. A büntetőt megelőzően Cristian Săpunaru szabálytalankodott Stefan Mugoszával szemben.

A 87. percben aztán a montenegróiak betaláltak, ám Vladimir Jovovics gólját a játékvezető les miatt nem adta meg.

Ez volt Románia első sikere Montenegró ellen az eddigi négy találkozón.

A Kolozsvári CFR 1907 mindhárom válogatottja pályára lépett, Cristian Manea végigjátszotta a meccset, George Ţucudeant is kezdőemeber volt, de a 74. percben lecserélték, míg Ciprian Deac a 82. percben állt be.

A csoport másik összecsapásán Szerbia egy félidőn át nem bírt Litvániával, de a másodikban már szórta a gólokat, és igazolta a papírformát.

Eredmény: • Szerbia-Litvánia 4–1 (gól: Arturas Zulpa – 51., öngól, Alekszandr Mitrovics – 58., Alekszandr Prijovics – 71. és Adem Ljajics – 74. perc, illetve Deimantas Petravicius – 64. perc). A 4. csoport végeredménye:

1.       Szerbia        6        4        2        0        11–4  14

2.       Románia     6        3        3        0        8–3    12

3.       Monten.      6        2        1        3        7–6    7

4.       Litvánia      6        0        0        6        3–16  0

Szerbia feljutott, Litvánia kiesett a csoportból.

Döntetlennel zártak a portugálok

A négyes döntőben már biztos résztvevő portugál labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott a vendég Lengyelország csapatával a Nemzetek Ligája csoportküzdelmeinek keddi zárónapján.

A négyes döntőnek – amelyben Anglia, Hollandia és Svájc szerepel még – éppen Portugália ad otthont: a Portóban és Guimaraesben esedékes torna elődöntőit június 5-én és 6-án, a bronzmérkőzést és a döntőt pedig június 9-én vívják.

Eredmények (az UEFA honlapjáról):

A-osztály, 3. csoport: • Portugália–Lengyelország 1–1 (gól: Andre Silva – 34. perc, illetve Arkadiusz Milik – 66. perc, 11 m; kiállítva: Danilo Pereira – 63. perc, Portugália). A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Portugália 8 pont, 2. Olaszország 5, 3. (és kiesett) Lengyelország 2.B-osztály, 2. csoport: • Svédország–Oroszország 2–0 (Victor Nilsson Lindelöf – 41. és Marcus Berg – 72. perc). A végeredmény: 1. (és feljutott) Svédország 7, 2. Oroszország 7, 3. (és kiesett) Törökország 3.C-osztály, 1. csoport: • Skócia–Izrael 3–2 (Jamest Forrest 3 – 34., 43. és 64. perc, illetve Beram Kayal – 9. és Eran Zahavi – 75. perc).  A végeredmény: 1. (és feljutott) Skócia 9 pont, 2. Izrael 6, 3. Albánia 3.D-osztály, 3. csoport: • Málta–Feröer-szigetek 1–1 (Carlos Corbolan – 4. perc, illetve Rene Jönsen – 3. perc) • Koszovó–Azerbajdzsán 4–0 (Arber Zeneli 3 – 2., 50. és 76. perc, továbbá Amir Rrahmani – 61. perc). A végeredmény: 1. (és feljutott) Koszovó 14 pont, 2. Azerbajdzsán 9, 3. Feröer-szigetek 5, 4. Málta 3.Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

A negyedik kalapból várhatja az Eb-selejtező sorsolását a magyar és a román válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a C-osztály harmadik legjobb csoportmásodikjaként fejezte be az első alkalommal kiírt Nemzetek ligája csoportküzdelmeit, így a negyedik kalapból várhatja az Európa-bajnoki selejtezők jövő vasárnapi dublini sorsolását.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét a másodikak összevetésében a bolgár és az izraeli együttes előzte meg, míg a román mögötte maradt.

A nemzeti csapat így megőrizte az esélyét arra, hogy részt vehessen az Eb-helyekért zajló 2020 márciusi rájátszásában, ugyanis a Nemzetek Ligájában négy kontinensbajnoki helyet is meg lehet szerezni.

Alapesetben minden osztályban a csoportgyőztesek 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben mérkőznek meg az Európa-bajnokság indulási jogáért. Valójában viszont azon csapatok szerepelnek majd a rájátszásokban, amelyek az adott osztályban a legelőkelőbb helyen zártak, de a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradnak a részvételt garantáló első és második helyekről.

Ez azt jelenti, ha van egy olyan csoportgyőztes, amely sikerrel vette a hagyományos Eb-selejtezőt, akkor a csoportmásodikok közül a legjobb kerül a helyére a rájátszásba. Ott a legelőkelőbb helyen rangsorolt válogatott fogadja a legalacsonyabb besorolásút – a második a harmadikat –, s a továbbjutás egy meccsen dől el.

Hivatalossá váltak tehát a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének kalapbeosztásai.

A végső rangsorban Magyarország a 31., Románia a 32. helyen végzett, így mindkettő a negyedik kalapból várja a december 2-i sorsolást (azaz nem kerülhetnek egy csoportba).

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében mind az 55 tagállam elindul, a Nemzetek Ligája 16 csoportgyőztese pedig garantáltan részt vehet a sorozat rájátszásában, amelyet az Eb-selejtezők után rendeznek.

A selejtezőből 20 válogatott (az összes csoportelső és második) kvalifikál az Eb-re, a maradék négy hely a Nemzetek Ligája rájátszásában szerezhető meg, de a play-offban végül csak azok a nemzetek vesznek majd részt, akik a 2019 márciusa és novembere között esedékes selejtezőben nem jártak sikerrel.

Az Eb-sorsolás kalapbeosztásáról tudni kell, hogy a hivatalos sorrendet  a Nemzetek Ligája végeredménye határozta meg, az első kalapba az A-divízió négy csoportgyőztese (akik tavasszal négyes döntőben küzdhetnek tovább a Nemzetek Ligája trófeájáért), valamint a következő hat legjobb eredményt elérő válogatott került, azaz:

1. kalap: Anglia, Hollandia, Portugália, Svájc, illetve Belgium, Franciaország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Lengyelország.

A csoportja utolsó helyén végző Németország csak a második kalapba kapott besorolást, valószínűleg az lesz a legkeményebb csoport, ahová a 2014-es világbajnokot húzzák majd december 2-án.

A további beosztás:

2. kalap: Németország, Izland, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország, Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország.3. kalap: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország, Bulgária, Izrael.4. kalap: MAGYARORSZÁG, ROMÁNIA, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia, Grúzia.5. kalap: Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Luxemburg, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Gibraltár, Feröer-szigetek.6. kalap: Lettország, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino.

Borítókép: George Ţucudean potyagólja eldöntötte a találkozót