Nemsokára várólistára is elő lehet jegyezni

Átkérhetjük magunkat más oltóközpontba

Nemsokára várólistára is elő lehet jegyezni
Várólistára regisztrálhatnak nemsokára azok, akik előjegyzést kérnek a koronavírus elleni oltásra. A rendszer akkor kezd el működni, amikor lesz annyi vakcina, hogy valamennyi oltóközpontot megnyissák – nyilatkozta a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă a Digi 24 hírtelevízió egyik műsorában rámutatott: az előjegyzési platformot kezelő Különleges Távközlési Szolgálat (STS) már dolgozik a várólistás rendszeren, ezt azonban csak akkor kezdik el alkalmazni, amikor valamennyi központnál elindul az oltás. Amint elkezdik használni a várólistát, a platformon megjelenő új oltási időpontokra az ezen a listán szereplő személyek lesznek jogosultak, a rendszer ugyanis automatikusan lefoglalja számukra a helyet, amíg visszaigazolás érkezik részükről – magyarázta a szakember.

Hozzátette: minden oltóközpontnak saját várólistája lesz, ezért kell megvárni, hogy valamennyi központnál induljon be az oltás. Gheorghiţă szerint ezt április 1-jére becsülik, ugyanis reményeik szerint addig véglegessé válik a vakcinagyártók szállítási ütemterve.

„Mi csak akkor engedhetünk szabad utat az előjegyzéseknek, ha biztosítottak az oltások az előjegyzett személyek számára” – magyarázta.

Valeriu Gheorghiţă rámutatott: amikor mind a 750 oltóközpont megnyílik, naponta 100 ezer személy kaphatja meg a koronavírus elleni oltást Romániában.

Ugyanakkor Gheorghiţă felhívta a figyelmet, az oltóplatform ugyan nem szolgál adatokkal arról, hogy milyen vakcinával oltanak be minket, de rájöhetünk erre, amikor előjegyeztetjük magunkat az emlékeztető adagra. A szakember szerint, amennyiben nem akarjuk beoltatni magunkat az adott oltóközpont által felkínált egyik vagy másik vakcinával, akkor törölhetjük az előjegyzést és más központot választhatunk.

A Pfizer-BioNTech által kidolgozott oltásnál a második, úgynevezett ismétlő oltást 21 napra, a Moderna esetében 28 napra, míg az AstraZenecánál az 56. napon kapjuk meg. Gheorghiţă elmondta: a legtöbb központban egyetlen oltóanyagot használnak, méghozzá a Pfizert, mivel ezt már 16 éves kortól be lehet adatni, szemben a Modernával, amelyet a 18 éven felülieknek ajánlanak, és a 18-55 év közötti személyeknek szánt AstraZeneca vakcinával.

„Ha például egy 17 éves, krónikus beteg akarja beoltatni magát, akkor a Pfizer oltóanyagot használó központokat adja ki neki a rendszert. Egy 55 évnél idősebb személy esetében a Pfizer és a Moderna oltóanyagot használó központokat javasoljuk. Például vidéken, ahol egyetlen központ fog működni, ott valószínű, hogy a Pfizer-oltást kapják meg az igénylők, mivel ezt ajánlják a legtöbb ember számára” – hangoztatta Gheorghiţă.