Gheorghiţă: biztonságosak az oltóanyagok

Gheorghiţă: biztonságosak  az oltóanyagok
Az 5–11 éves korosztály immunizálására használt koronavírus elleni oltóanyagok biztonságosak, hatékonyak és az esetek 90 százalékában megelőzik a megbetegedést, s még nagyobb arányban a súlyos megbetegedést és az elhalálozást – emelte ki egy bukaresti sajtóeseményen az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Gheorghiţă felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban számos pontatlan vagy valótlan információ látott napvilágot az 5–11 évesek vakcinálásával kapcsolatban. Ezért fontosnak tartotta megnyugtatni a szülőket, hogy megbízhatnak a vakcinák hatékonyságában. Az orvos emlékeztetett arra, hogy a jelenleg kórházban ápolt, több mint 7 ezer Covid-beteg közel tíz százaléka kiskorú, az intenzív terápiás részlegen kezelt 650 páciensből pedig hét gyermek.

„Ezek az adatok nem puszta számok. Emberéletekről, a mi gyermekeink életéről van szó” – jelentette ki Gheorghiţă, arra kérve a szülőket, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak az oltáskampányról.

A szakember elmondta, hogy az eddigi adatok szerint a beoltott gyermekeknél minimális a szívizomgyulladás kialakulásának kockázata (2 eset az 1 millióból). Ezzel szemben a koronavírus-fertőzés minden 1500-ik gyermeknek sok szervi gyulladásos szindrómát okozhat, a Covid-betegségen átesett kiskorúak esetében pedig kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata.

Gheorghiţă hozzátette: a koronavírussal fertőzött gyermekek legtöbbször valóban tünetmentesek vagy enyhe lefolyású a betegségük, de némelyikük állapota súlyosbodhat. Különösen a túlsúlyos vagy diabéteszben, szív- és vesebetegségekben, illetve daganatos betegségekben szenvedő kiskorúak a veszélyeztetettek.

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Gheorghiţă bejelentette: az 5–11 éves korosztály számára elindított oltáskampány első napján 399, a korcsoporthoz tartozó gyermeket oltottak be; közülük 125-en előjegyzés nélkül jelentkeztek a különböző oltóközpontokban. Mint mondta, jelenleg 3435 kisgyermeknek van oltási előjegyzése az internetes platformon.