Némi bizonytalansággal, de új évadot hirdet a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Némi bizonytalansággal, de új évadot hirdet a Kolozsvári Állami Magyar Színház
Családi drámát feldolgozó előadással indítja 228. évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház: Visky András Pornó – Feleségem története című dokumentumjátékát Árkosi Árpád rendező állította színpadra, a közönség pedig szeptember 16. és 17-én kültéren, illetve szeptember 21-én már stúdióteremben tekintheti meg – derült ki az intézmény igazgatója, Tompa Gábor által csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Az előadást, amely a kolozsvári társulat és a Gyulai Várszínház közös produkciója, augusztus 2-án mutatták be Gyulán, története alapjául pedig a szerző romániai rendszerváltás idején bekövetezett családi tragédiája szolgál.

Az intézmény 2020/2021-es évadának részletes ismertetése előtt Tompa Gábor kiemelte a karantén ideje alatti tevékenységük, valamint az azt követő Szamos-parti mini évaduk jelentőségét, hiszen mindezek jól bizonyítják, hogy a színház működése nem állt le teljesen a járványhelyzet kialakulásával.

Ez idő alatt készült el a POOL(no water) című online előadásuk Mark Ravenhill azonos című darabja alapján, amelyet június 10-én mutattak be. Amikor pedig már az egészségügyi intézkedések lehetővé tették, olyan kültéri előadásokra várták a korlátozott létszámú, maszkot viselő közönséget, mint a Homemade, a Concord Floral és a Don't be a stranger. Az igazgató azt is kiemelte, hogy a közönség részéről példás magaviseletet tapasztaltak a szokatlan körülmények között megtartott előadások ideje alatt, hiszen a szabályok és egészségügyi előírások betartása minden esetben zökkenőmentesen zajlott.

Az előadások menetére vonatkozóan Tompa Gábor elmondta: októbertől 45 nézővel a stúdióteremben, 400 nézővel pedig a nagyteremben végre elkezdődhetnek a beltéri produkciók is. Mindez természetesen maszkviseléshez és távolságtartáshoz kötött és várhatóan a közönség a szünetekben sem hagyhatja majd el helyét, de ennyi hónap kihagyás után, a színházkedvelők többsége bizonyára bevállalja ezt az áldozatot. 

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy januárra tervezik az ifj. Vidnyánszki Attila által rendezett Rómeó és Júlia premierjét, amelynek próbái augusztusban már elkezdődtek. William Shakespeare darabja Mészöly Dezső fordításának felhasználásával kel életre a színpadon.

A közelmúltban színészcserék is történtek az intézményben, hiszen távozott a társulattól Árus Péter, Ötvös Kinga és Jerovszky Tímea, ezt követően pedig a 2018-ban végzett évfolyamból szerződtették Román Esztert, Gedő Zsoltot és Kiss Tamást, akiket a közönség többek között a már említett Rómeó és Júlia című előadásban is láthat majd januártól.

Tompa Gábor úgy fogalmazott, hogy a hagyományossá vált, kétévente megrendezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál idei szervezése egyelőre komoly dilemma, hiszen a folyamatosan változó rendelkezések miatt nehéz előre tervezni. Az eseményt november 19. és 29. között rendeznék meg, és mivel elhalasztani semmiképp nem akarják, így egyelőre három lehetséges forgatókönyvön gondolkodnak: amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, az egészségügyi előírások betartásával a megszokott módon tartják meg a fesztivált, de felmerül a kétségtelenül gyengébb színházélményt nyújtó online verzió is, illetve harmadik opcióként a kettő kombinációja is esélyes, az online és offline programokat egyaránt tartalmazó fesztivál lehetősége.

A 2020/2021-es színházi évadban a Pornó, valamint a Rómeó és Júlia mellett további két új projektre számíthatnak a kolozsvári színházkedvelők: Szerb Antal 1937-ben megjelent és mai napig nagy népszerűségnek örvendő Utas és holdvilág című regényét állítja színpadra Nagy Botond, valamint Puskás Zoltán, vajdasági rendező kelti életre George Orwell Állatfarm című regényének musicalváltozatát. A társulat korábbi előadásai  közül tizennégyet az új évadban is műsoron tart, így például a Hegedűs a háztetőn, a Nóra, A vágy villamosa és a Hedda Gabler is megtekinthető majd. Az igazgató megjegyezte: az egészségügyi előírásokat figyelembe véve olyan produkciókat nem visznek színpadra ebben az évadban, amelyekben a színészek akár rövid ideig is, de a nézőtéren tartózkodnának.

(Fotó: Vakarcs Loránd)