Johannis elutasította a PSD miniszterelnök-jelöltjét (Frissítve Kelemen Hunor nyilatkozatával)

Nem lesz Shhaideh-kormány

Johannis elutasította a PSD miniszterelnök-jelöltjét (Frissítve Kelemen Hunor nyilatkozatával)
Nem hajlandó kormányalakítási megbízást adni Klaus Johannis a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) és szövetségese, a liberális ALDE közös jelöltjének, a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszternek: az elnök kedden másik javaslatot kért a PSD-től. Az államfő ma délben bejelentette: alapos mérlegelést követően döntött a visszautasítás mellett. Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: nem lát alkotmányos okot az államfő felfüggesztésére, és az RMDSZ nem értene egyet azzal, hogy Johannist a miniszterelnök-jelölt elutasítása miatt felfüggesszék hivatalából. "Tetszik, nem tetszik, Johannis elnök nem tett egyebet, mint ami az alaptörvényben áll" - mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az államfő a PSD-ALDE koalíciótól és nem mástól kért újabb javaslatot, így nekik kell a megoldásról tárgyalniuk az államfővel.

Az államfő rövid bejelentésében nem adott magyarázatot az elutasításra. Azzal, hogy nem bízott meg más pártot, pártszövetséget kormányalakítással, hanem újabb javaslatot kért a parlamenti többségtől, elismerte annak jogát a kormányfő jelölésére, így feltehetően csak a jelölt személye ellen volt kifogása.

Az elnök bejelentése politikai válságba sodorhatja az országot, mivel a szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea a jelölt nevének előterjesztésekor figyelmeztette az államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk, ha Johannis nem fogadják el, "máshol" (feltehetően az alkotmánybíróságon) találkoznak.

A romániai őshonos muzulmán kisebbségből származó Sevil Shhaideh eddig nem volt szélesebb körben ismert román politikus, de munkatársai roppant nagy munkabírású, nagy közigazgatási tapasztalattal rendelkező igazi "profiként" jellemezték. Jelölése óta főleg szíriai származású férjével kapcsolatban merültek fel kifogások. Az elmúlt napokban ugyanis több kommentár is megjelent azzal kapcsolatban, hogy Shhaide asszony személye összeférhetetlen a miniszterelnöki tisztséggel. Egyes megjegyzések szerint nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek számít, hiszen férje, a szíriai származású Akram Shhaideh az Aszad-rezsim mezőgazdasági minisztériumi államtitkárának személyes tanácsosa volt  2013-2014 között. A közössági portálokon közzétett bejgeyzéseiből az derül ki, hogy a háborús bűnökkel, népirtással vádold damaszkuszi hatalom, Bassár el-Aszad kormányának, valamint a Hezbollah libanoni, síita terrorszervezet egyik lelkes szimpatizánsa. 

Románia miniszterelnöke egyben az Ország Legfelső Védelmi Tanácsának (CSAT) alelnökévé válik is, mint ilyen, a nemzetbiztonságot érintő titkos információk birtokosa. 

Új jelölt esetén az RMDSZ újragondolhatja a megállapodást

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Szabadságnak elmondta: nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek ismeretében kommentálhatná az államfő döntését. Kérdésünkre annyit azonban elmondott: mivel az RMDSZ-nek a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE alkotta kormánykoalícióval megkötött megállapodás létrejötte nagymértékben függött attól, hogy kit jelölnek miniszterelnöknek, más jelölt esetén a szövetség fenntartja a jogot arra, hogy elemezzék és újraértékeljék a megállapodást. 

Dragnea Johannis felfüggesztésével fenyegetőzik

Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Calin Popescu Tăriceanu, az ALDE társelnöke keddi közös sajtóértekezletükön úgy vélekedtek, hogy az államfőnek semmi oka nem volt elutasítani a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői kinevezését, szerintük Johannis azt akarja kierőszakolni, hogy felfüggesszék hivatalából.

Dragnea kifejtette: Johannis minden áron meg akarja akadályozni a szociáldemokratákat kormányprogramjuk érvényesítésében. Szerinte Johannis abban reménykedik, hogy ha a parlament felfüggeszti őt hivatalából, azzal "újraépítheti" magát, vagyis visszanyerheti a választók bizalmát.

A szociálliberális koalíció vezetői azt mondták: szerda estig mérlegelni akarják, hogyan reagáljanak az elnök lépésére. Bár - korábbi nyilatkozataikkal összhangban - kedden is megerősítették, hogy nem riadnak vissza az államfő felfüggesztésétől sem, állításuk szerint nem akarnak erről elhamarkodott, "érzelmi" döntést hozni.

Dragnea szerint félő, hogy ha a PSD-ALDE koalíció újabb miniszterelnök-javaslattal áll elő, akkor azt is azonnal besároznák az államfő hívei. "Kiderülne róla, hogy már gyermekkorában terrorista volt" - ironizált a pártelnök.
 

Tăriceanu azt állította: az államfő már a választási eredmények közzétételének másnapján egy magánbeszélgetésben a mérleg nyelvét képező ALDE társelnökeinek tudomására hozta, hogy "totális" háborút akar indítani a PSD ellen, és mindent megtesz, hogy ne kelljen szociáldemokrata kormányfőt jelölnie. Tăriceanu szerint az államfőnek közvetítő szerepet szán az alkotmány, hogy megszervezze a pártok közötti kormányalakítási egyeztetéseket, amikor azok nem tudnak megállapodni. Most viszont egy formálisan is megalakult többségi koalíció miniszterelnök-jelöltjét utasította el, amivel szerinte Johannis túllépte alkotmányos hatáskörét.