Negyven nap az életért a járdán

Negyven nap az életért a járdán
Egy nemzetközi mozgalom, ami 2007-től kezdve mintegy 11 ezer életet mentett meg több mint 36 országban. Kolozsváron 2015 februárjában indult a kezdeményezés a Share Faith szervezet jóvoltából az Európa Ifjúsági Fővárosa projekt támogatásával, és eddig sikerült szinte ezer embert megmozgatni a közös cél érdekében. Minden nap 12 óra csendes virrasztás az utcán azokért, akiknek kiáltását senki sem hallja meg – a magzatokért. Emellett a szervezők fontosnak tartják érzékennyé tenni a társadalmat az abortusz kérdésében. „Mindenkinek el kell döntenie, hogy mellette vagy ellene van” – fejtette ki véleményét Pauletti Gloria, az egyik szervező, majd hozzátette: –„Semmiképp sem szabad közömbösnek maradnunk. Ezt kell megértetni az emberekkel.”

Különös dolognak lehetett a szemtanúja, aki az elmúlt egy hónapban gyakran sétált el a Nőgyógyászati Klinika előtt: figyelemfelkeltő plakátokat tartó emberek, akik nem kiabálnak, nem nyomják az arcodba a mondanivalójukat, még csak meg sem szólítanak, hanem csendesen álldogálnak, és a hideg őszi szélben kezeiket összekulcsolva próbálják felmelegíteni meggémberedett ujjaikat. (Vagy talán imádkoznak?) Ártatlan, tengerkék szemű kisbaba képe, amely minden odapillantó járókelő tekintetét hirtelen megenyhíti. A kíváncsiabbak szemükkel gyorsan végigpásztázzák a többi plakátot, és meghökkent arccal olvassák el a feliratokat: „Az élet a fogantatáskor kezdődik.”, „A szíved már a 24. napon verni kezd.”, „Minden emberi teremtménynek joga van az élethez”, „Az igazi férfiak megvédik az életet”, „Minden élet egy csoda. A terhesség sosem szégyen.” „Az állapotos nőknek segítségre van szükségük, nem abortuszra”, „Van megbocsátás és gyógyulás az abortusz után.” – ilyen és ehhez hasonló kijelentések mindenhol. Vannak, akik szúrós szemmel, sértődötten elviharzanak, mások megállnak, elmerengenek, majd mosolyogva tovább ballagnak, egyesek pedig ügyet sem vetnek arra, hogy valami történik körülöttük. Ez így normális, ugyanis mindenkiből más reakciót vált ki az abortusz témája. Társadalmunk még mindig nagyon nehezen kezeli ezt a kérdést, éppen azért döntött úgy egy lelkes kis csapat, hogy az élet mellett fog kiállni.

Ahogy a kezdeményezés neve is mutatja, a 40 nap az életért megmozdulás nem véres kézzel, elvetemedetten harcol az abortusz megfékezéséért polgárpukkasztás által, hanem csendes, de annál többet mondó üzenetekkel próbálja felhívni az emberek figyelmét. A szervezők szerint nem könnyű feladat állandóan fenntartani a kampányt, napról napra, óráról órára, hogy meg ne szakadjon a lánc, ugyanis állandóan követniük kell, hogy hány önkéntes megy ki az utcára. A feliratkozás egy online platformon történik, ahol bárki előre tudja jelezni, hogy mikor szeretne részt venni és hány órán keresztül, viszont ez legtöbbször nem mérvadó, ugyanis rengetegen nem iratkoznak fel előzőleg. Ennek következtében nagyon nehéz nyomon követni, hogy hány önkéntes van kint, ami csak hatékony csapatmunkával koordinálható. Szinte mindig kint kell lennie valakinek a szervező csapatból, aki informálja a többieket, és vészhelyzet esetén, ha egy önkéntes sem jelentkezik, helyt kell állnia, és toboroznia kell az embereket. Mivel egy utcai kampányról van szó, természetesen az időjárás viszontagságaival is rengetegszer szembe kell nézni.

– Annál nagyobb az áldozat, minél rosszabb az időjárás. – vallotta be Pauletti Gloria, aki tavaly még csak önkéntesként, idén viszont már programkoordinátorként csatlakozott a kampányhoz. – Meglepő, de amikor esik az eső, sokkal több önkéntes jön el, mert olyankor azt gondolják, hogy senki más nem jön el. – egészítette ki. Elmondta, hogy nap mint nap rengeteg meglepetésben van részük. Előfordult már, hogy miközben a barátnőjével imádkoztak, odaszaladt hozzájuk egy fiatal nő, és két pohár forró teát nyújtott át nekik. Máskor péksüteményeket, meleg ebédet visznek nekik az emberek csak úgy, jóindulatból. Vannak olyanok is, akik megállnak, kérdéseket tesznek fel az abortusszal kapcsolatosan, vagy saját tapasztalataikat osztják meg.

– Amióta bekapcsolódtam a kampányba, a saját nézőpontom is teljesen megváltozott. – számolt be személyes tapasztalatairól. – Nagyon sok megválaszolatlan kérdésemre választ kaptam, és rájöttem, hogy mennyire fontos tájékozottnak lenni egy probléma súlyosságát illetően – mondja. Amióta kiáll a véleménye mellett, egyre inkább hisz abban, hogy az abortusz elkerülhető, most már látja, hogy mennyi embert érint ez a téma, és rengeteg anyukának van szüksége segítségre, akik mellett senki sem áll ki. Keresztyén mozgalomról beszélünk, amely az ima erejével próbál küzdeni az életért, ám vannak, akik nem vallják magukat keresztyénnek, mégis hisznek abban, hogy minden emberi lénynek joga van az élethez, ezért a mozgalmisták olyan plakátokat választanak, amelyeknek az üzenetei nem kapcsolódnak feltétlenül a hithez. A kampány nemzetközi, a román feliratos táblákon kívül angol, francia és magyar nyelvűekkel is szembetalálkozhatnak a járókelők, így mindenkihez saját anyanyelvén jut el az üzenet.

Aki ügyének érzi az abortusz elleni küzdelmet, és szívesen csatlakozna a mozgalomhoz, az november 6-ig még megteheti a 40.proviata.ro oldalon regisztrálva.