Élhető, otthonos Kolozsvárt akar megteremteni Oláh Emese

Winkler Gyula: Mindannyiunk feladata ugyanaz, a magyarok érdekeinek képviselete

A Szamos-parton ismertette programját Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN
A nemrég felújított Szamos-parton ismertette programját Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje. Elmondta: folytatni kívánja az élhető város megteremtésére, a lakónegyedek fejlesztésére vonatkozó projekteket. A városfejlesztési terveknek azonban nem csak Kolozsvárra kell vonatkozniuk, hanem a metropolisz-övezet egészére, a kolozsvári önkormányzatnak együtt kell dolgozni a szomszédos önkormányzatokkal is. Kifejtette: az RMDSZ városi frakciója fontos eredményeket ért el a kisebbség számára kedvező városi önkormányzati intézkedésekkel. A kolozsvári RMDSZ-tanácsosjelöltek bemutatkozó rendezvényen jelen volt Winkler Gyula, az RMDSZ újabb mandátumra pályázó EP-képviselője is, aki azt hangsúlyozta: a szövetség jelöltjei helyi, megyei, országos és európai szinten egyaránt az erdélyi magyarság érdekeinek képviseletére vállalkoznak. Feladataik ugyanazok, csak a kompetenciák másak – mondta.

– Négy évvel ezelőtti kampányprogramunkban élhető, otthonos Kolozsvárt ígértünk mindenki számára. Elsősorban a lakónegyedek fejlesztésére próbáltunk összepontosítani. Olyan városnegyedekre gondoltunk, amelyek egy kisváros biztonságát, bejárható távolságon belüli intézményeket adnak a lakosoknak. Sok előrelépés történt a téren: megújult a Szamos part is, ahol most vagyunk. Nagy szükség volt ilyen helyszín kialakítására, mindenki által használható teret sikerült kialakítani. A munkálatok három éven át tartottak. Közel százmillió eurós befektetésről beszélünk, amelynek nagy részét uniós forrásból finanszírozta az önkormányzat – közölte Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári polgármester-jelöltje.

Meglátása szerint továbbra is a lakónegyedek fejlesztésére kell összpontosítani. Minden kolozsvárinak joga van a biztonsághoz, a lakhatáshoz, a megfelelő egészségügyi szolgáltatáshoz, megfelelő szociális hálóhoz.   

- Nem gondolkodhatunk csak a város határain belül, a metropoliszi övezetet is figyelembe kell vennünk, amikor a város fejlesztéséről és a kolozsváriak általános jólétéről beszélünk. A gazdaság fejlődött ugyan Kolozsváron, de a termelő iparágak háttérbe szorultak: vagy a város peremére, vagy a metropoliszi övezetbe kerültek ki. Ezért van szükség arra, hogy a Kolozsvár menti önkormányzatokkal együtt dolgozzunk, hogy minden szempontból működőképes és fejlődő gazdaságot tudjunk biztosítani – magyarázta. Beszédében kiemelte: Kolozsváron erős és kreatív, szakmailag kifogásolhatatlan civil szféra van: őket meg kell hallgatni, és a döntéshozatalba bevonni.  

Fontos a kisebbségi jogok megfelelő gyakorlása 

Kifejtette ugyanakkor: a legfontosabb a kisebbségi jogok megfelelő gyakorlása a kincses városban. Azt szeretné, ha az anyanyelvű oktatás a legmagasabb szintű lenne Kolozsváron, nem csak az infrastruktúra biztosítása, hanem a minőség vonatkozásában is. 

Az elmúlt négy évben elért eredmények között megemlítette a városházi események, vásárok programfüzeteinek magyarra fordítását. Idén március 15-én először tettek ki a Deák Ferenc/Eroilor utcába magyar arculati elemeket, hogy mindenkit emlékeztessenek a magyar nemzeti ünnepre.  A régi városcímerre való visszatérés kényes téma, ennek megoldása még várat magára. Sikerült a Baba Novac-szoborról eltüntetni a magyarokat sértő feliratot, de e téren is van még mit tenni – mondta.

Az RMDSZ polgármesterjelöltje fontosnak tartja a körgyűrű megépítését, a tömegközlekedés további fejlesztését, gyorsvasút megépítését. Az új lakónegyedek infrastruktúráját úgy kell kialakítani, hogy ott bölcsőde, óvoda és általános iskola is legyen. Továbbá közintézmények, sportlétesítmények, a szabadidő eltöltésére való hely. A régi negyedekben arra kell törekedni, hogy ezekben is legyen bölcsőde, óvoda, illetve magyar tagozat ezekben az intézményekben. A város bejárataihoz parkolóházakat alakítana ki. 

A megoldatlan problémák között említette Oláh Emese a lakhatási gondokat, új ösztöndíjprogram kialakítását, amellyel a hátrányos helyzetű gyermekeket segítenék tanulmányaik folytatásában. Már létrehoztak egy központot a családon belüli erőszak áldozatainak, és folyamatban van egy menhely megépítése is, az elképzelést a metropoliszi övezet egészére ki kellene terjeszteni. 

Azzola Katalin ügyvéd, városi tanácsosjelölt a szociális lakások építését szorgalmazná. Ugyanakkor örül a Mária-oszlop visszahelyezésének, a Szent Mihály templom és a sétatéri 56-os emlékmű díszkivilágításának, a Karolina (Múzeum) téri Státua jövőbeli felújításának. 

Dr. Bódizs György tanácsosjelölt szerint Kolozsvár nem áll rosszul az egészségügy terén, hiszen Kolozsváron nincs orvoshiány. A több mint százéves kórházépületek egy része azonban elavult. A környezetvédelmet tekintve is elég jó helyzetben van a város, de a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást illetően még van elég tennivaló.

Tervek, prioritások, tennivalók

Andacs Zsolt Levente tanácsosjelölt a parkolóházak kialakítását, a körgyűrű megépítését, bicikliúthálózat kibővítését szorgalmazza.

Kerekes Adelhaida tanácsosjelölt a magyar szakoktatás fejlesztését, a hátrányos helyzetű fiatalok tanulását és képzését tartja fontosnak. 

Fugel Edina tanácsosjelölt elmondta: az elmúlt négy évben közel harminc játszóteret újított fel a polgármesteri hivatal, de e téren is van még tennivaló. 

Veress Enikő tanácsosjelölt az RMDSZ által megszervezett lakónegyedi beszélgetések, fórumok fontosságát emelte ki.

– Az RMDSZ feladata a közösség képviselete a településeken, megyékben, a bukaresti parlamentben és az Európai Parlamentben is. Akárhol tevékenykedünk, a feladatunk ugyanaz, csak más kompetenciákkal rendelkezünk – hangsúlyozta az eseményen szintén jelenlevő Winkler Gyula EP-képviselő.

– Jóllehet megtapasztaltuk, hogy az EU a mi életterünket is jobbá tudja tenni, mindazonáltal az unióval szembeni bírálat jogos lehet, amikor a különböző ügyekben tapasztalt kettős mérce alkalmazására gondolunk, lásd Romániának a Schengen-övezethez való teljes csatlakozása. Jelszavunk: az EU térjen vissza az alapértékekhez, az uniós közpolitikák az embereket és ne az ideológiákat szolgálják. Bízok abban, hogy Kolozsváron és Kolozs megyében a polgárok megértik, hogy a június 9-i választásokon az öt szavazólap, amelynek mindegyikén ott lesz az RMDSZ jele, a tulipán, összefügg egymással, kiegészítik egymást. Csak így fogjuk tudni méltósággal és hatékonyan képviselni közösségünket – mondta Winker Gyula.