Negyedik kamarazenei műhelyét szervezi augusztusban az Arcadia vonósnégyes

A tavalyi mesterkurzus nyílt próbája a zeneakadémia stúdiótermében
Idén negyedszerre szervezik meg az Arcadia Quartet Egyesület égisze alatt az Arcadia Chamber Music Classes (ACMC) – 2024 elnevezésű kamarazenei workshopot augusztus 6–18. között Kolozsváron. Az eseménysorozat részeként a mesterkurzusokon túl számos kamarazenei koncertet is tartanak. Az esemény kifejezett célja, hogy a fiatal zenészgenerációknak alkalma nyíljon a hangszerrel, a zene nyelvével és a zenész kollégáikkal való kapcsolataik fejlesztésére, illetve hogy a komolyzene kedvelői minőségi kamarazenei koncertélményekben részesülhessenek.

Az ACMC gazdái az Arcadia vonósnégyes tagjai (Török Ana és Răsvan Dumitru – hegedű, Traian Boală – brácsa és Török Zsolt – cselló), akik a mesterkurzusok vezetéséért felelősek. Ők a következőképpen vallanak a zene fontosságáról:

a zene olyan nélkülözhetetlen lelki táplálék, amelyet semmi mással nem lehet helyettesíteni. Ez a kifejezési forma tagadhatatlanul és mindig túlmutat a szavakon, és az érzéki élvezeten kívül számos más ajándékot is nyújt nekünk: összetart, erősíti az empátiánkat, a legfinomabb érzéseket váltja ki, és a létezés legmagasabb spirituális magasságaiba juttathat. Segít abban, hogy egymással kedvesebbek, toleránsabbak, szeretetteljesebbek, emberségesebbek legyünk.

Idén a szervezők számos izgalmas újdonsággal jelentkeznek, és sokrétű programot kínálnak nemcsak a műhelyben résztvevő fiatal zenészek, hanem a nagyközönség számára is. Folytatódik az együttműködés Tatiana Oltean muzikológussal, akihez idén Hilda Iacob zenetudós csatlakozik, mindketten izgalmas tudományos előadással készülnek. Újdonságképpen, az idei kiadáson, a mesterkurzuson résztvevő kamaraformációk rendelkezésére áll egy alkotói portfólió kidolgozását szolgáló műhely és fotózás is. Továbbá a szervezők örömére szolgál, hogy idén alkalmuk volt lehetőséget teremteni arra, hogy iskoláskorúakból álló együttesek is részt vehessenek a mesterkurzuson, az Arcadia ugyanis fontosnak tartja, hogy a kamarazene iránt elkötelezett zenészek minél korábban elkezdhessék zenei műveltségük tudatos fejlesztését.

Az Arcadia Chamber Music Classes hagyományos módon az Arcadia vonósnégyes hangversenyével indul augusztus 6-án, ezt követi augusztus 9-én a KlausenMusik nyári koncertsorozattal együttműködésben megszervezettkoncert, amelyen a Glissando és a Quadrivium vonósnégyesek lépnek fel. Augusztus 14-én tart koncertet a műhely meghívott kvartettje, az Apollon Musagète, akik az ARD Nemzetközi Zenei Verseny 2008-as kiadásának győztesei és tanítványai Johannes Meissl professzornak, a bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene oktatójának és a Joseph Haydn Kamarazenei Intézet igazgatóhelyettesének. Augusztus 16-án az ACMC és az Idea partnerségében az idei kiadás ösztöndíjas formációja, a Resonance vonósnégyes koncertezik. Az eseménysorozatot pedig augusztus 17-én és 18-án a mesterkurzuson résztvevő együttesek hangversenyei zárják.

A szervezők örömére szolgál, hogy az idén öt kamarazenei formáció jelentkezett a mesterkurzusra, illetve egy junior együttes. Ösztöndíjasként térhetett vissza a mesterkurzusra az elmúlt év legkiemelkedőbb formációja, amely címet ezúttal a Resonance vonósnégyes kapta meg. Az esemény sokszínűségéről és színvonaláról tanúskodik, hogy idén a hangversenyeknek több helyszíne is lesz, nevezetesen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében, a Piarista templomban, illetve a Vallásszabadság Házában. A mesterkurzusok helyszíne idén is a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia lesz.

A koncertek a nagyközönség számára is nyilvánosak, a belépés díjtalan. A kurzusokon passzív részvételre is van lehetőség, az érdeklődőket a szervezők arra kérik, hogy minden nap regisztráljanak az infópultnál (a zeneakadémia koncerttermének aulájában).

Az ACMC az Arcadia Quartet Egyesület rendezvénye. A projekt társfinanszírozója a Román Kulturális Alap (AFCN). A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. A Román Kulturális Alap nem felel a projekt tartalmáért, sem azért, ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. Mindezek teljes mértékben a finanszírozásban részesülő fél felelősségét képezik.

A rendezvény partnerei a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia, a Transilvania Állami Filharmónia, a Tinerimea Română Nemzeti Művészeti Központ, a KlausenMusik, az Idea könyvesbolt, a Vallásszabadság Háza.

Az Arcadia vonósnégyes – Ana Török, hegedű; Răsvan Dumitru, hegedű; Traian Boală, brácsa; Török Zsolt, cselló – nyitókoncertje augusztus 6-án 18 órakor a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében lesz.

Műroson Cornel Țăranu, Joseph Haydn, Doina Rotaru, Felix Mendelssohn-Bartholdy művei. Az esemény partnerei a Tinerimea Română Nemzeti Művészeti Központ és a Transilvania Állami Filharmónia

Augusztus 7–10. között kamarazenei mesterkurzusokat tartanak az Arcadia vonósnégyes tagjainak vezetésével a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémián naponta 10 és 15 órától kezdődően. 

Részletes program 

  • Augusztus 9-én 19 órakor az ACMC x KlausenMusik közös szervezésében a Glissando vonósnégyes – David Modiga, hegedű; Thais Rusu, hegedű; Marta Lăpuște, brácsa; Darius Clamba, cselló –és a Quadrivium vonósnégyes – Alexandru-Sebastian Erhan, hegedű; Tompa Sára, hegedű; Matei Petruș, brácsa; Maksay Gergő, cselló (Hochschule für Musik und Tanz, Köln) – koncertezik a Piarista templomban. Műsoron Alekszandr Borogyin és Edvard Grieg művei. Az esemény a KlausenMusik 2024 nyári koncertsorozatának keretében kerül megszervezésre az Egyházzene Kolozsvár Egyesülettel partnerségben.

  • Augusztus 12–13. Között 10 órától kezdődően kamarazenei mesterkurzusok zajlanak az Arcadia vonósnégyes tagjainak vezetésével a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémián. Augusztus 12-én 15 órakor Szerkezeti és nyelvi elemek Felix Mendelssohn-Bartholdy op. 13., 2., a-moll kvartettjében címmel tart előadást Tatiana Oltean, a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia oktatója. Augusztus 13-án 15 órakor Betekintés a zenei előadásmód stilisztikájába címmel tart előadást Hilda Elisabeta Iacob, a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium tanárja. 

  • Augusztus 14-én 10 órakor nyílt próba és kérdezz-felelek kezdődik az Arcadia vonósnégyessel a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia stúdióteremben. 18 órakor az Apollon Musagète meghívott vonósnégyes – Paweł Zalejski, hegesű; Bartosz Zachłod, hegedű; Piotr Szumieł, brácsa; Piotr Skweres, cselló –hangversenye kezdődik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében. Műsoron Wolfgang Amadeus Mozart, Anton Webern, Antonín Dvořák művei. Az esemény partnere a Transilvania Állami Filharmónia. 

  • Augusztus 15–16-án 10 órától kezdődően kamarazenei mesterkurzusok lesznek az Arcadia vonósnégyes tagjainak vezetésével a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémián. 

  • Augusztus 16-án 19 órakor a Resonance vonósnégyes (az ACMC 2024 ösztöndíjasai) koncertezik a Vallásszabadság Házában. Műsoron Leoš Janáček és Franz Schubert művei. Az esemény partnerei az Idea könyvesbolt és a Vallásszabadság Háza.

  •  Augusztus 17-18-án a résztvevők diákok koncertjét lehet meghallgatni 18 órakor a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia stúdiótermében.