Négy előadással vendégszerepel a Színházi Olimpián a kolozsvári társulat

Négy előadással vendégszerepel a Színházi Olimpián a kolozsvári társulat
A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásai is bekerültek a 10. Színházi Olimpia programjába: április 19. és 22. között négy alkalommal látható az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Ifjú barbárok című előadás a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében, minden alkalommal este 7 órától. Az előadás a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjában is szerepel – derül ki a kolozsvári társulat közleményéből, amelyben azt is kiemelik: április 27-én, csütörtökön este 7 órától a Vígszínházban tekintheti meg a közönség Eugène Ionesco Macbett című abszurd drámáját Silviu Purcărete rendezésében.

Mint írják, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nem első alkalommal vesz részt a rangos eseményen, hiszen Rosmersholm (r. Andrij Zsoldak) című előadásával a 2019-ben Szentpéterváron megrendezett Színházi Olimpián is vendégszerepelt.

Az áprilisi előadásokat követően a Miskolci Nemzeti Színház látja vendégül a Macbett és az Állatfarm című produkciókat. A Színházi Olimpián való részvételt a Prométheusz’22 című többnyelvű koprodukciós előadás zárja, amelyet júniusban először Budapesten, a Thália Színházban, majd a Gyulai Várszínházban láthatnak az érdeklődők.

A Színházi Olimpia a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban életre hívott színházi találkozó. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak. Az elmúlt két évtizedben Delphoi (Görögország), Shizuoka (Japán), Moszkva (Oroszország), Isztambul (Törökország), Szöul (Dél-Korea), Peking (Kína), Wroclaw (Lengyelország), Új Delhi (India) és Szentpétervár (Oroszország) látta vendégül a világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi vándorfesztiválját. A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye – áll a kolozsvári társulat közleményében.

Borítókép: Jelenet az Ifjú barbárok című előadásból. Fotó: Biró István