A Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepel az Ifjú barbárok

Az Ifjú barbárok című előadás már számos fesztiválszereplést tudhat maga mögött FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN
A 31. Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon lesz látható az Ifjú barbárok című előadás június 25-én, azaz ma este 8 órakor ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

A Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál (FITS), a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb színházi fesztiválja, amelyet idén június 21-30. között szerveznek Nagyszebenben. A fesztivál programjában 830 esemény szerepel, és 82 országból több mint 5000 művészt várnak. A 31. kiadás témája a barátság.

Az Ifjú barbárok című előadás már számos fesztiválszereplést tudhat maga mögött, szerepelt már a budapesti 10. Színházi Olimpián, a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón, a bukaresti 33. Országos Színházi Fesztiválon és a székelyudvarhelyi 14. dráMA kortárs színházi találkozón.

Ezeket a vendégjátékokat számos pozitív kritika követte, köztük Irina Wolf és Irina Zlotea kritikusok írásai, mindketten az első helyre sorolták az előadást a 33. Országos Színházi Fesztiválon bemutatott produkciók közül.

„Első hely: (…) Élénk ritmus, elképesztő energia, élő zene, jó adag humor és szatíra, magukkal ragadó színészi kompozíciók, és emlékezetes rendezői megoldások tömkelege! Ezen hozzávalók közvetítésével kerülnek bemutatásra Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneszerzők magyar népzenei kutatásai. Bartók Béla szerepében Imre Éva figyelemre méltó, szinte nonverbális figurát hoz létre, árnyalt mimikával és testbeszéddel” – írta az előadásról Irina Wolf.

„Az első produkció, ami beugrik, az Ifjú barbárok a Kolozsvári Állam Magyar Színháztól. Ez továbbra is az utóbbi évek legfigyelemreméltóbb színházi alkotása, amelyet másképp nem is tudnék leírni, mint „witty & sharp” [kb. elmés és húsbavágó], Vecsei H. Miklós gördülékeny szövegére felhúzva, hatásos, elvont látványvilággal (a díszlet Csíki Csaba munkája, a jelmezeket pedig Cs. Kiss Zsuzsanna jegyezte). Humor, káosz, játék, túlzás, zenés variációk és költészet Imre Éve kifejezőerejébe, valamint a teljes alkotógárda alakításába oltva (a színház társulata, illetve a hivatásos táncosok és hangszeresek, akik kikerekítik ezt a mikrokozmoszt), egy nyaktörő tempóban nyargaló, közel háromórás előadásban” – fogalmazott az előadás kapcsán Irina Zlotea.

Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal. Az előadás főszerepeit Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint közreműködik az előadásban négy ifjú néptáncos is: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor.

Imre Éva Barbár B. alakítását tavaly szeptemberben a Színházi Kritikusok Céhe a 44-ik alkalommal megrendezett díjátadóján a legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta. Szintén ennek a szerepnek a megformálásáért a Román Színházi Szövetség (UNITER) is jelölte a Legjobb női főszereplő díjára, illetve a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete Őze Lajos-díjjal tüntette ki a kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért. Később a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti tanácsának fődíját, a Bánffy Miklós-vándordíját is kiérdemelte.

Az Ifjú barbárokat élőben kíséri a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor. Az előadás létrehozásában közreműködött továbbá: Csíki Csaba (díszlettervező), Cs. Kiss Zsuzsanna (jelmeztervező), Mester Dávid (zenei vezető), Berecz István (koreográfus), valamint Veres Emőke (rendezőasszisztens).

Az Ifjú barbárok nagyszebeni szereplésére jegyek vásárolhatók az entertix.ro weboldalon.