Nagy Béla kapta az első alkalommal odaítélt Művelődés-díjat

Nagy Béla kapta az első alkalommal odaítélt Művelődés-díjat
Nagy Béla nyugalmazott gépészmérnök, helytörténész kapta első alkalommal az idén alapított Művelődés-díjat.

„Azért hoztuk létre a Művelődés-díjat, mert úgy gondoltam/-tuk, hogy mint minden, magára és szerzőire adó lap, egy ilyen díj a legjobbaknak is, de a lapnak is kijár. A Művelődés-díj tehát egyfajta nívódíj, amelyet az év közben a lap közművelődési hivatásához, arculatához és tartalmához illő legjobb és legértékesebb írások szerzőjének adunk át, ezentúl minden év december 16-án, Kós Károly születésnapján. Saját tapasztalatomból tudom, s ezzel egészen biztos, hogy a romániai magyar sajtóban dolgozó/közlő valamennyi pályatársam is így van: az embernek jól szokott esni, ha egész évi munkáját elismerik, s ezt megfelelő módon, kicsit ünnepélyesebb körülmények között egy kézszorítás kíséretében meg is köszönik.” – nyilatkozta lapunknak a díj alapításával kapcsolatban Benkő Levente, a folyóirat főszerkesztője.

A díjra érdemesült szerző kilétét a lap szerkesztősége és tanácsadó testülete dönti el közmegegyezés alapján.

Az elismerést a Györkös Mányi Albert Emlékházban adták át, laudációt mondott Benkő Levente, ebből idézünk az alábbiakban.

„Mai, díjindító emberünkhöz engem nem fűznek semmilyen Nagy Gábor-tanyabeli emlékek. Kolozsvári kötődésűekből sem sok, legfeljebb annyi, hogy évekkel ezelőtt, pontosan itt, a Györkös Mányi Albert Emlékházban valami közművelődéses esemény alkalmával ismerkedtünk meg. Tényleg halk volt a szava. De valami közös azért mégiscsak van bennünk. Például a 13-as szám. Mindketten 13-án születtünk, 13 év eltéréssel. Egyikünktől sem áll messze a fafaragó véső, bár őszintén be kell vallanom, hogy engem öl meg a sárga irigység, amikor a zsoboki nyári fafaragó táborba ő elmehet, én pedig nem… Merthogy ő nyugdíjas, ráér, én még nem.

(…) Ha sem önök, sem a mi emberünk még nem jöttek rá, s ha a csepűpressz névre hallgató hírügynökség sem kotyogta még el vagy ki, hogy kiről van szó, akkor megteszem én: az ezentúl Kós Károly születésnapján, december 16-án esztendőnként átadandó Művelődés-díj első tulajdonosa nyugalmazott gépészmérnök. Fametsző-faragó. Közíró. Helytörténész. Nagy Béla.”

(Borítókép: Benkő Levente – jobbról – átadja a díjat Nagy Bélának. Fotó: Demeter Zsuzsanna)