Múzeumok éjszakája Kolozsváron

Múzeumok éjszakája Kolozsváron
Két korlátozásokkal tarkított kiadás után idén megszokott formájában várja a kolozsváriakat is a 18. múzeumok éjszakája: május 14-én, szombaton kiállításokon, előadásokon, könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők ingyenesen város- és megyeszerte. A múzeumok éjszakája programsorozatába bekapcsolódik többek között az Erdélyi Néprajzi Múzeum, az Erdélyi Történeti Múzeum, a Művészeti Múzeum, valamint a Szabók bástyája is. A május 14-én Európa-szerte 18. alkalommal megszervezett múzeumok éjszakája a francia kulturális és kommunikációs minisztérium javaslatára jött létre, a kezdeményezést az Európa Tanács, az UNESCO és a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) is felkarolta.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum kapui május 14-én este hattól egészen éjfélig nyitva állnak a látogatók előtt, a rendezvények elsősorban a helyi történelem és emlékezet jegyében zajlanak. A program részeként a közönség találkozhat a Régi Kolozsvár Egyesület (Asociația Vechiul Cluj) gondozásában megjelent Történetek Kolozsvárról (Povești despre Cluj) sorozat hatodik és hetedik köteteinek szerzőivel. Bemutatják továbbá a Jakab Elek által írt Kolozsvár története című hatrészes sorozat románnyelvű változatának (Istoria Clujului) legújabb köteteit is a szerkesztő és fordító, Varga Attila történész jelenlétében. Szombat este a néprajzi múzeum állandó kiállítása mellett ingyenesen látogatható az intézmény négy időszakos tárlata is, köztük a Megőrzött múlt. Textíliák gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből.

A korábbi évekhez hasonlóan a kolozsvári Művészeti Múzeum is számos kiállítással várja a közönséget a múzeumok ünnepén a Bánffy-palotába. Az állandó tárlaton kívül este hét és tizenegy óra között a látogatók négy másik kiállítást is ingyenesen megtekinthetnek: a fiatal művészek alkotásait középpontba helyező Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan, Vargha Mihály szoborkiállítása, a Máramarosba kalauzoló Amurg és a kolozsvári kortárs művészek alkotásait bemutató Mapping Frames is várja a közönséget.

Az Erdélyi Történeti Múzeum szombat este 7 és fél 12 között várja a látogatókat a Kolozsvár történetét, a római határvédelmi rendszereket, valamint a dákok hagyatékát bemutató tárlataira.

A Szabók bástyája délután 5 órától éjfélig tart nyitva, több kiállítással és filmvetítéssel is tarkítva a múzeumok éjszakája programsorozatát. Az Orașul și Academia fotódokumentációs tárlat a kolozsvári jezsuita kollégium történetét mutatja be, de megtekinthető továbbá az Istoria pe masă történelmi rekonstrukciós kiállítás, a többféle technikát és médiumot ötvöző Curierul Timpului, valamint egy, a Szabók bástyája történetét fényképes dokumentumok által ismertető tárlat is. Két alkalommal, hét- és tízórai kezdettel levetítik a BBTE 440 – a jezsuita kezdetek című dokumentumfilmet is, amely a kolozsvári egyetem indulását mutatja be.

A sétatéri Kaszinó épületében este hat és éjfél között a Kolozsvári Műszaki Egyetem innovációs és technológiai tárlata, valamint Ștefan Pop-Coț Coțmos című asztrofotó-kiállítása tekinthető meg ingyenesen.

A hálózathoz csatlakozik a csucsai Octavian Goga Emlékmúzeum is, ahol számos állandó és időszaki tárlat, képzőművészeti-, fotóművészeti- és dokumentumkiállítás, valamint több hagyományőrző és kulturális program is ingyenesen várja a látogatókat, középpontba kerül többek között Octavian Goga és Ady Endre példaértékű barátsága is.

A múzeumok éjszakája alkalmából szombaton a Turisztikai Információs Központ is meghosszabbított program szerint, reggel 9-től egészen éjfélig nyitva tart, hogy a turisták és az érdeklődő közönség is tájékozódhasson a kezdeményezésben részt vevő valamennyi Kolozs megyei múzeum és kulturális központ ünnepi programjáról.

A múzeumok éjszakájának hálózatába bekapcsolódó további kolozsvári és Kolozs megyei intézmények listája és részletes programja a noapteamuzeelorclujnapoca.ro weboldalon böngészhető.