Múzeumok Éjszakája Kolozsváron

Múzeumok Éjszakája Kolozsváron
Európaszerte 14. alkalommal szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját május 19-én, szombaton. A nemzetközi programsorozathoz számos kolozsvári intézmény is csatlakozott, és várja azokat érdeklődőket, akik éjnek idején fedeznének fel múzeumokat, kiállításokat, kortárs alkotásokat vagy antik kultúrákat. A Múzeumok Éjszakája a Francia Kulturális és Kommunikációs Minisztérium kezdeményezésére jött létre, amelyhez tavaly 30 ország több mint 3000 múzeuma és kulturális intézete csatlakozott. Az előző kiadások során több millió európai vett részt a rendezvényeken. Összegyűjtöttük, mely kolozsvári és környéki múzeumok, milyen programmal csatlakoztak a nemzetközi rendezvényhez.

Művészeti Múzeum: reflektorfényben a kulturális örökség

A modern kulturális örökség tematika köré csoportosított kiállításokat láthatnak az érdeklődők május 19-én este 8 és éjjel 1 óra között a kolozsvári Bánffy-palotába látogatók: olyan tárlatokat tekinthetnek meg, amelyek anyaga a múzeum gyűjteményében található alkotásokból, vagy kortárs művészek munkáiból állnak.

Látogatható szombaton a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar oktatóinak festészeti, grafikai, szobrászati alkotásaiból álló Dinamikus törekvések című kiállítás, az Árkossy István kolozsvári grafikus, festőművész 75. születésnapja alkalmából szervezett tárlat, illetve egy olyan kiállítás is, amely Kolozsvár középkori várát mutatja be panorámanézetből.

Ezek mellett nyitva lesz szombat éjjel az Amerikai Egyesült Államokban élő kortárs művész, Sergio Gomez egyéni festészeti kiállítása, Ioan Sbârciu, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatójának munkáiból és az általa meghívott művészek alkotásaiból álló 17 Reasons című tárlat, és a lengyelországi Plakáttörténeti Iskola fejlődését bemutató Lengyel plakát című kiállítás is.

Az időszakos kiállítások mellett a Nemzeti Galéria állandó tárlatai is várják az érdeklődőket. Helyszín: Művészeti Múzeum, Főtér 30. szám.

Roma- és halászkultúra a Néprajzi Múzeumban

A néprajzi múzeum három programra várja az érdeklődőket este 7 óra és éjjel 1 óra között. A Romulus Vuia Etnográfiai Park szombaton 10 és 18 óra között látogatható, éjszaka nem tart nyitva.

A Néprajzi Múzeum a Kolozsvári Művelődési Központtal partnerségben hozta létre a roma kultúrának dedikált Jivipen nevű projektet, ennek célja a kolozsvári roma közösseg társadalmi integrációja és kulturális öntudatának erősítése. A jivipen roma nyelven életet jelent. A program során egy olyan tárlat látható, amelynek anyagába roma mesteremberek által készített hagyományos és kortárs eszközök kerültek be a múzeum gyűjteményéből. A tárlat egy koncerttel egészül ki, 20:30-tól szamosújvári roma zenészek lépnek fel. Helyszín: Redut palota, Unio/Memorandumului utca, 21. szám

Oana Ivan Vieţi între ape című alkotását is vetítik szombaton este 10 órától. A dokumentumfilm antropológiai perspektívából járja körül, hogyan hat a turizmus és a környezetvédelmi politika a dunaszentgyörgyi falusi horgászkultúrára. Helyszín: Redut palota udvara.

Vándor-fotókiállítással is készülnek a szervezők az európai rendezvényre: Ilie Tudorel Comorile României című tárlatának célja a romániai kulturális örökség legfontosabb értékeinek népszerűsítése. Helyszín: Redut palota.

Az Erdélyi Történeti Múzeum időutazásra invitál

Interaktív kiállításon, a virtuális valóság eszközeivel mutatja be a dák kultúrát az Incursiuni dacice în spațiul virtual című tárlat. Az érdeklődők virtuális kapcsolatba léphetnek dák leletekkel – kerámiavázákkal, fémeszközökkel, bronz-, üveg- vagy nemesfémtárgyakkal – és műemlékekkel, amelyekből a dákok mindennapi élete kerekedik ki. Helyszín: Erdélyi Történeti Múzeum székháza, Constantin Daicoviciu utca, 2. szám, második emelet.

A Történeti Múzeum saját gyűjteményének egyiptomi leleteit is láthatja a közönség szombat éjjel. Az Egyiptom és titkai című tárlat anyaga az egyik legfontosabb erdélyi egyiptomi kollekció, amelybe többek között egy női múmia és annak szarkofágja, mumifikált emberi szervek, krokodilfióka és kőamulett is bekerült. A kiállítás alatt gyermekfoglalkozást tartanak, ahol a legkisebbek az egyiptomi mitológiával ismerkedhetnek meg. Helyszín: Erdélyi Történeti Múzeum székháza.

Nézőpontok. Térhatású fényképek a Nagy Háborúból című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításaként érkezett Kolozsvárra, a Múzeumok Éjszakáján szinte utolsó alkalommal látogatható, hiszen május 20-án a tárlat bezár. Az első világháborúban készített térhatású fényképekből álló kiállítás a történelem és a fotózás iránt érdeklődők számára is igazi csemege. Helyszín: Erdélyi Történeti Múzeum székháza.

Egy meglepetéselőadással is készülnek a Történeti Múzeum munkatársai: Elena Ivanca, a kolozsvári Román Színház társulatának tagja a BBTE Színház- és Televízió Karának diákjaival közösen a múzeum kertjében a kiállításokból inspirálódott előadásrészleteket adnak elő.

A Történeti Múzeum egyik legfontosabb részlege, a Gyógyszerészeti múzeum is látogatható szombaton, ahol az erdélyi gyógyszerészet 16–20. századi története látható. Helyszín: Gyógyszerészeti Múzeum, Főtér, 28. szám.

Az Erdélyi Történeti Múzeum és a Gyógyszerészeti Múzeum este 7 óra és éjfél között látogatható.

A BBTE múzeumai is nyitva tartanak

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Egyetemtörténeti Múzeuma pénztörténeti kiállítással kapcsolódik be az európai rendezvénybe, A román lej – történelem és nemzeti örökség című tárlatot május 19-én, 19–24 óra között tekinthetik meg az érdeklődők. Helyszín: Egyetemtörténeti Múzeum, Farkas/Kogălniceanu utca, 4. szám (földszint).

Új szemszögből mutatja be az Állomás teret, Fellegvárat, a Monostori kerteket vagy a Szamospartot a BBTE Őslénytani és Rétegtani Múzeuma: este 7 és éjjel 1 óra között a Kolozsváron talált őslénytani maradványokon keresztül mutatkozik be a város. Helyszín: BBTE Őslénytani és Rétegtani Múzeum, Farkas/M. Kogălniceanu utca, 1. szám.

A BBTE Ásványtani Múzeuma is nyitva tart szombaton este 7 és éjjel 12 óra között, ahol a kalcedonokról tudhatnak meg többet a látogatók. Helyszín: BBTE Főépület, Farkas/Kogălniceanu utca 1. szám.

Vonatmodellek a Kaszinóban

A nagyváradi Crişana Vasutasklub Egyesület, a Kaszinó Városi Kulturális Központ támogatásával vasútmodell-kiállítással készül a Múzeumok Éjszakájára. A tárlaton 1:87 nagyítású mozdonyok, vagonok, állomások, vasúti építmények láthatók. A május 19-én, szombaton délelőtt 10 és éjfél, valamint május 20-án, délelőtt 10 és este 8 óra között látogatható kiállításon részt vesz a BK 1951 Modellbahnclub Wien Ausztriából, a magyarországi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub, illetve a Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, míg Romániából a Bukaresti Vasutas Klub és a Crişana Vasutasklub.

Kolozs megyei programok

A Tordai Történeti Múzeum is számos programmal készül, köztük titkos antik receptek alapján készített ételek kóstolójára hívja az érdeklődőket, a program filmvetítéssel és antik zenével egészül ki. Helyszín: B. P. Hasdeu utca, 2. szám, a múzeum este 6 és 00:30 között látogatható.

A szamosújvári Memorialul Gherla múzeum a Represiune și rezistență în România comunistă című tárlatával csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez. Helyszín: Cărămizii utca, 2. szám, 19 óra és éjjel 1 óra között látogatható.

A Dézsi Városi Múzeum Pe urmele trecutului în costume de epocă című kiállításra, illetve versenyre várja dézsi közönséget. Helyszín: 1 mai utca, 3. szám, a múzeum este 7 óra és éjfél között látogatható.

A csucsai Octavian Goga Emlékmúzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. Szombat éjjel a kastélyban az Octavian Goga életét bemutató állandó tárlat, és a Csendélet a Goga gyűjteményben című időszakos kiállítás látható, míg a csucsai Fehér házban Ady Endre emlékkiállítással készülnek. Helyszín: Csucsa, Főút, 4. szám, a múzeumok este 7 óra és 22:30 között látogatható.

A szászfenesi Leonida Truţa Vízmúzeum is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához, az érdeklődők megismerhettik Kolozsvár ívóvízellátásának történetét. Szombaton óránként indulnak ingyenes buszjáratok a Főtérről (Egyetem/Universității utca és a Király/I.C. Brătianu utca kereszteződésétől) a múzeumhoz. Helyszín: Szászfenes, Avram Iancu utca, délután 6 és éjjel 1 óra között.

További részletek a www.noapteamuzeelor.ro weboldalon, valamint a különböző múzeumok honlapján és Facebook oldalán érhető el.