Művészettörténeti- és alkotótábort szervez a Quadro Galéria

A kolozsvári Quadro Galéria művészettörténeti nyári tábort szervez 7–11 éves gyerekek számára július 8-a és 12-e között. A tábor témája az üveg a művészet történetében.

A foglalkozások alapját Adriana Popescu üvegművésznek a Quadro Galériában rendezett kiállítása képezi, de ellátogatnak az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumba és a Tordai Történeti Múzeumba, egy egész napot töltenek a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem üvegműhelyében, művészekkel, üvegművesekkel ismerkednek, és természetesen a kreatív energiáknak, kísérletezésnek, alkotásnak is hagynak teret. 

A program hétfőtől péntekig, naponta reggel 9-től 17 óráig tart. A tábor díja egy gyermek számára 550 RON, ez tartalmazza a speciálisan összeállított ismeretanyag átadását, a felhasznált eszközök árát, a buszos kirándulást Tordára, illetve egészséges tízórait, uzsonnát, valamint meleg ebédet naponta.

A tábort Ladó Ágota és Barazsuly Viktória Adrienn művészettörténészek vezetik. Az egésznapos műhelylátogatást és az ottani foglalkozásokat Alexandra Mureșan képzőművész, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem oktatója tartja.

Adriana Popescu (1954, Craiova –2007, Kolozsvár) a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben végzett üvegművészeti tanulmányokat. Az Atelier 35 és a Romániai Képzőművészeti Szövetség tagja volt. Azon kiemelkedő romániai üvegművészek közé tartozott, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a művészeti ágazat kilépjen a díszítőművészeti kategóriából és az úgynevezett nagyművészet részévé váljon. Számos nemzetközi kiállításon vett rész, 1989 előtt és után is. Nemzetközi elismertségét jól mutatja az, hogy a düsseldorfi Museum Kunts Palast által 2009-ben rendezett, a huszadik század üvegművészetét bemutató kiállítás plakátján a művésznő Egészségügyi szekér című művét reprodukálták. 

Jelentkezni és érdeklődni az office@galeriaquadro.ro címen lehet. Jelentkezés és az előleg (200 RON) befizetésének határideje: 2024. július 1-e, hétfő. A teljes összeg befizetésének határideje: 2024. július 8-a, hétfő. A fizetés banki átutalással történik a következő bankszámlára: Asociația Quadro, RO62BTRL01301205T26854XX, Banca Transilvania, Cluj-Napoca. 

A tábor támogatója Kolozsvár Polgármesteri Hivatala. Partnerek: Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum, Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem.