„A művek őrzik annak emlékét, aki készítette őket”

tűzzománc és üvegművészet
Változatos forma- és színvilágú üvegtárgyak a tárlaton FOTÓ: A SZERZŐ FELVÉTELE
A tűzzománc- és üvegművészettel foglalkozó Egri család műveit mutatták be az Ars Sacra Claudiopolitana kiállítóterében kedd este a Tűzzománc és üveg című tárlaton. Amint az a megnyitóbeszédekből kiderült, Kolozsváron először szerveztek közös kiállítást a kétgenerációs művészcsalád műveiből. Egri András és Egri István munkái mellett utóbbi felesége, Anastasia Vdovkina tűzzománcait is meg lehetett tekinteni. Ugyanakkor a szintén tűzzománc- és üvegművészettel foglalkozó szülőkről, Nagy Enikőről és Egri Lászlóról is megemlékeztek.

Számos érdeklődő, barát és ismerős töltötte meg a galéria kiállítótermét kedd este a bensőséges hangulatú megnyitón, amelyen Szántai János író és Egri Anna szólalt fel, valamint Lădar Maria gitárjátékát lehetett meghallgatni. 

Szántai János író a gyerekmesék érzés- és hangulatvilágából merített ihletet nyitóbeszédéhez, párhuzamot vonva a mesék főhősei és a művészek mindennapjai között. „Az Egri család tagjait erős üvegszálak kötik össze” – hangzott el az ünnepi beszédben, azt sugallva, hogy a többgenerációs művészcsaládokban a művészetet valódi életformaként értelmezik. Lădar Maria gitárjátéka helyenként markáns, máskor mézesen lágy hangzásával kapcsolódott a kiállítás témavilágához. A folytatásban Egri Anna osztotta meg emlékeit és mesélt arról, milyen művészcsaládban felnőni. Beszélt a gyökereiről, az alkotói vágy generációról generációra történő öröklődéséről, és emlékeiből is felelevenített néhányat, a műhelyről, ahol a nyersanyag és az alkotó lelke találkozik, majd művészetté alakul át. „A művek őrzik annak a személynek az emlékét, aki készítette őket”– zárta beszédét Egri Anna, hangsúlyozva, hogy a kiállított művek magukban hordozzák alkotóik emlékét és személyiségét. Zárásként Lădar Maria romantikusabb hangzású darabbal szórakoztatta a szép számban összegyűlt közönséget. Ezt követően Egri István megköszönte a jelenlevőknek a részvételt.