Műholdas rendszer az illegális fakivágások tettenérésére

Műholdas rendszer az illegális fakivágások tettenérésére
Premierként műholdas felvételeket felhasználó rendszerrel térképezik fel az illegális romániai fakivágásokat – a hatóságok, mint ahogy a polgárok is láthatják ezentúl, hogy ki, hol és kinek az engedélyével vág ki fákat.

A legális erdőkitermelést és faanyag-szállítást követő honlapot ma indította útjára Cristiana Pașca Palmer környezetvédelmi miniszter. A portál premierként műholdas felvételeket használ, amelyeket valós időben ráhelyez az elektronikus térképekre, s ezáltal le tudja leplezni az illegális erdőirtásokat. Ugyanakkor azt is megmutatja, hogy hova szállították az illegálisan kitermelt faanyagot.

„A rendszert egy honlapot feltételez: Inspectorulpadurii.ro. Az új alkalmazás révén minden illegális fakivágás esetében riasztják az illetékes hatóságokat. Ki lehet deríteni, hogy ki vág ki, hol vág ki, mikor vág ki, kinek az engedélyével vág ki. És mindezt valós időben. A rendszer már készen áll, az elkövetkező időszakban feltöltjük a szükséges adatokat. A feltöltés manuálisan történik. Úgy hiszem, hogy 2017 első felében valamennyi adat fenn lesz, s így legkésőbb május-júniusban tejes lesz ez a térkép” – részletezte a környezetvédelmi tárca vezetője.

A rendszer 30 ezer euróba került, és az Indaco cég alakította ki. „Az összeg elenyésző, ha arra gondolunk, hogy mennyibe kerültek nekünk az illegális erdőirtások, és hány millió eurót költöttek nem működő szoftokra” – hangsúlyozta Cristiana Pașca Palmer.

Azt mondja, több tucat olyan eset volt, amikor megállapították, hogy Párizsban vagy az Egyesült Államokban fiktív faanyagot rakodtak.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hivatalos panaszt tett az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) jogvédő szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT), derül ki a szerkesztőségünkhez eljuttatott közleményből. A panaszban arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar tannyelvű érettségizők bizonyos csoportjait indokolatlan megkülönböztetés érte a 2024. július 2-i román nyelv és irodalom érettségi vizsga során.
Közhír