Mircea Geonă nem tartja kizártnak indulását az államfőválasztáson

Mircea Geoană bevallása szerint egyre közelebb áll ahhoz, hogy döntést hozzon a romániai politikába való visszatéréséről. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a NATO idén leköszönő főtitkár-helyettesét újságírók egyebek mellett arról kérdezték, hogy szándékában áll-e jelöltetni magát az államfőválasztáson.

„Egyre közelebb állok ehhez a döntéshez” – válaszolt Geoană. Hozzátette azonban, hogy még vannak kötelezettségei a NATO-nál, amíg még a főtitkár-helyettesi tisztségben van, így nem tehet semmiféle döntő lépést, bejelentést.

„A válaszom – amely remélem, hogy bizakodásra ad okot – az, hogy egyre közelebb kerülök ahhoz a pillanathoz, amikor döntést hozok a romániai politikába való esetleges visszatérésemről” – nyomatékosította.

Mircea Geoană reagált Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök egyik korábbi nyilatkozatára is. A kormányfőt arról faggatták pénteken az újságírók, mérlegeli-e a PSD, hogy felajánlja Mircea Geoanának, hogy lépjen be az alakulatba, mivel egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint ő nyerné meg az elnökválasztást. A miniszterelnök ironikusan azt válaszolta, „fölösleges választásokat szervezni”, ha a közvélemény-kutatások eredménye a mérvadó.

A NATO főtitkárhelyettese erre reagálva leszögezte, a román állampolgároknak jelenleg „másfajta politikai projektre” van szükségük. „Az egyes politikai vezetők által oly gyakran emlegetett közvélemény-kutatások is csak megerősítik, hogy mélyreható változásokra van szükség Romániában” – fogalmazott. 

Nicolae Ciucă liberális pártelnök vasárnap este az államelnök-választásra utalva kijelentette, nem mindenki nyerte meg a választást, aki a közvélemény-kutatásokban az élre került. „Ez dinamika kérdése” – válaszolta Nicolae Ciucă. Rámutatott ugyanakkor, az szinte mindenki számára egyértelmű, hogy a PNL-nek lesz jelöltje az idei államelnök-választáson.