Mircea Geoană függetlenként indul az elnökválasztáson

kep
A volt PSD-es politikus nem a pártok, hanem az emberek elnöke kíván lenni (Facebook/Mircea Geoana)
Bejelentette szerdán Mircea Geoană, hogy függetlenként jelölteti magát az idei államfőválasztáson. A NATO volt főtitkárhelyettese a Facebookon ismertette a döntését – közölte az Agerpres hírügynökség. A klip végén ismertetik Geoană szlogenjét is: „Független. Jövőkép. Tisztelet”.

„Ígérhetnék tökéletes országot, mondhatnám, hogy én vagyok a tökéletes politikus, és hogy a problémáink egyik napról a másikra meg fognak oldódni. De tudjuk, hogy nem ez a valóság. Nem vagyunk tökéletesek. Magam sem vagyok tökéletes. Az országunk sem tökéletes. De tudják, mit tehetünk? Dolgozhatunk. Tűrjük fel az ingujjunkat, és építsünk együtt egy olyan országot, ahol minden hang és minden szavazat számít. Azért indulok az államfői tisztségért, mert tudom, hogy valódi változásra van szükségünk” – fogalmazott videóüzenetében.

Hozzátette: tisztában van vele, hogy nem lesz könnyű dolga, és azt is hangsúlyozta, hogy nem a pártok, hanem az emberek elnöke kíván lenni.

„Nem ígérek csodákat, reális ígéreteim vannak: itt leszek mindenki számára, valamennyiük elnöke kívánok lenni, a fiataloké és a nyugdíjasoké, az itthon és a diaszpórában élőké, minden román állampolgáré, etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül. Az emberek és nem a pártok elnöke leszek. Számomra nem léteznek szociáldemokraták, liberális pártiak, USR-sek, szuverenisták vagy RMDSZ-esek. Azért vagyok itt, hogy mindannyiukat képviseljem. A román nemzet elnöke leszek, a hagyományaink és hitünk védelmezője, ugyanakkor nyitott a modernitás és a haladás felé is" – nyomatékosította.

Mircea Geoană rámutatott, „nem jönnek könnyű idők”, de közös erővel könnyebbé tehetők. „Romániának nem tökéletességre van szüksége, hanem olyan vezetőkre, akik meghallgatják, megértik, tisztelik önöket és harcolnak önökért. Szülessünk újjá együtt!” – zárta üzenetét a politikus.

Kedden a NATO szolgálati érdemrendjével tüntették ki a távozó főtitkárhelyettest. A ceremóniát a NATO brüsszeli székhelyén tartották, a kitüntetést Jens Stoltenberg főtitkár adta át. Beszédében hangsúlyozta, a NATO legmagasabb rangú kitüntetését azok kapják, "akik kötelességükön felül teljesítenek" a szervezetnél végzett munkájuk során, és szerinte Mircea Geoană is ezt tette. 

Stoltenberg emlékeztetett, Mircea Geoană az első közép- és kelet-európai diplomata, aki a NATO főtitkárhelyettesi posztját tölti be. Ugyanakkor ez a legmagasabb NATO-tisztség, amelyet a szervezethez a hidegháború után csatlakozott országok képviselője valaha betöltött. 

Mircea Geoană szeptember 3-án tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt arról, hogy szeptember 10-től távozik a katonai szövetség főtitkárhelyettesi tisztségéből. Utódjának kinevezéséig a főtitkár politikai ügyekért és biztonságpolitikáért felelős helyettese, Boris Ruge látja el a főtitkár-helyettesi feladatokat.