Minden támogatásra szüksége van Ludovic Orbannak

Minden támogatásra szüksége van Ludovic Orbannak
Jövő keddre, legkésőbb szerdára ígéri csapata összeállítását Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, akit Klaus Iohannis államfő a hét elején kért fel kormányalakításra. Értesülések szerint a kabinet legtöbb 16 minisztériumból állna. Állítólag döntés született arról is, hogy a tárcák élére nem a párt első vonalbeli politikusai kerülnek – őket vélhetően jobb időkre tartogatják. Kivétel Raluca Turcan, akit ha nem sikerül a képviselőház elnöki tisztségébe juttatni, számíthat a kormányfő-helyettesi tisztségre. Bár Orban elsősorban liberális politikusokat akar a kabinetbe, kívülről érkezők is szóba kerülhetnek. Egyes források szerint az egyik ilyen személy Bogdan Aurescu, a külügyi tárca várományosa, aki 2014-2015 között már betöltötte ezt a tisztséget Victor Ponta kormányában.

Bizakodóan nyilatkozott Ludovic Orban kinevezett miniszterelnök, úgy véli, számíthat mindazon törvényhozók parlamenti támogatására, akik hozzájárultak a Dăncilă-kabinetet megbuktató bizalmatlansági indítvány sikeréhez, ellenkező esetben ugyanis a szociáldemokraták maradnak továbbra is hatalmon. Hozzátette: tárgyalócsoportok alakultak a képviselőházban és a szenátusban, egyenként kívánnak beszélni a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozóival is, mert vannak köztük olyanok, akik nem értenek egyet a PSD vezetőségének „súlyos elhajlásaival”, és bizalmat szavaznának az új kormánynak.

Az Orban-kormány megszavazásához 233 voksra van szükség, a liberálisoknak azonban nincs több 94-nél és mindeddig csak a 17 (nem magyar) kisebbségi képviselő jelezte támogatását. A hiányzó 122 szavazatot az USR-től (40), PMP-től (18), RMDSZ-től (30), Pro Romániától (35) și ALDE-tól remélheti (20). Akad még 7 független képviselő és szenátor, akik szintén nyitottak az egyeztetésekre.

Ludovic Orban azt is elmondta, egyelőre nincs szó semmiféle kormánykoalícióról.

Tariceanu: Támogatjuk Orbant, ha mellőzik Basescuékat 


A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogathatja a parlamentben az Orban-kormány beiktatását, de nem feltételek nélkül. Az egyik kitételük például arra irányul, hogy a Basescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) ne vegyen részt a kabinetben - jelentette ki szerdán a párt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Elvileg támogathatjuk a kormányt, de nem feltételek nélkül” - fogalmazott Tăriceanu, aki többek közt azt is szeretné kieszközölni, hogy a kabinet ne hozhasson az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi rendeleteket, maradjon érvényben az egységes adókulcs, és a kormány pontosan jelölje ki az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos politikáját, amely költségvetését és szervezési irányelveit is megszabja.

Az ALDE elnöke azt is kifejtette: amennyiben sikerül létrehozni a parlamenti többséget, nem látja értelmét az előrehozott választásoknak, mert az csak a jelenlegi PSD-kormány haláltusájának meghosszabbítása lenne.

Tăriceanu ugyanakkor megerősítette: az ALDE nem óhajt részt venni a következő kormányban.

Megszólalt Dacian Ciolos, a PLUS nevű pártjának elnöke is, aki elmondta: eddig semmiféle felkérést nem kaptak arra, hogy vegyenek részt az új kormányban. Ugyanakkor cáfolta a híreket, miszerint a PLUS, illetve szövetségese, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megfutamodnának, ha a kormányzás szóba jön. Hangsúlyozta azonban: a tárgyalások alkalmával ismertetett feltételeikhez ragaszkodnak, azok nem képezik alku tárgyát, csakis abban az esetben vesznek részt a kormányzati munkában, ha az új kabinet prioritása az előrehozott választások megszervezése a lehető legrövidebb időn belül.