Milton hurrikán: milliók maradtak áram nélkül

Floridai lakos mutatja a hurrikán által szétdúlt otthonát
Több mint 200 km/órás széllel csapott le helyi idő szerint szerdán késő este a Milton hurrikán Floridára, hárommillió háztartás és cég maradt áram nélkül, számolt be a BBC hírportál.

A tudósítás szerint az állam nyugati partján fekvő St. Petersburgban megszűnt a vízellátás, illetve leszakadt a Major League Baseball stadion tetőzetét. 

A hurrikánt a pusztító erejű szél mellett heves esőzés kísérte, a helyben kialakult tornádók több helyen komoly károkat okoztak a floridai félszigeten, lakóépületek is megsemmisültek. A floridai rendőrség közleménye szerint több halálos áldozata is van a Miltonnakamely sajtójelentések szerint fél órán belül többször, több hullámban is lecsapott.

A vihar előtt, szerdán milliók menekültek el autóval és vonattal Floridából, hátrahagyva a házaikat, értékeiket. A Milton hurrikán mindössze két héttel az után csapott le, hogy a négyes kategóriájú Helene hurrikán pusztított Florida északi részén.

Csütörtökre a vihar első hulláma némileg szelídült, ezért a hatóságok 3-asról 2-es fokozatúra csökkentették a riasztást, szakértők szerint azonban még mindig veszélyes a szabadban tartózkodni környéken.

Az állami hatóságok húszmillió adag étellel és negyven millió liter ivóvízzel készülnek a helyreállítási munkálatokra, számolt be a BBC honlapja.

A brit hírportál szerint csütörtökön a Milton már az Atlanti-óceán felé haladt, de a szárazföldön hurrikán erejű szeleket, árvizekkel kísért heves esőzéseket hagy maga után.