Miért emelt óvást Iohannis az alkotmánybíróságon amiatt, hogy B kategóriás jogosítvánnyal motorkerékpárt is lehetne vezetni?

Klaus Iohannis államelnök ma megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt, amely értelmében a B kategóriás jogosítvány bizonyos feltételekkel az A1 kategóriás motorkerékpárok egy részére is érvényes.

A parlament december végén küldte el kihirdetésre az államfőnek a KRESZ-t módosító törvényt, amely előírja, hogy a B kategóriás gépjárművezetői jogosítvány az A1 kategóriás, legfeljebb 125 köbcentiméter hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményű és 0,1 kW/kg teljesítmény/tömeg arányú, automata sebességváltójú motorkerékpárokra is érvényes, ha a jogosítvány birtokosa legalább 24 éves és legalább kétéves járművezetői tapasztalata van. A törvény előírásai szerint a járművezetőknek igazolniuk kell, hogy elvégeztek egy legalább 10 órás gyakorlati tanfolyamot egy autósiskolában.

Az államfő 2023. júliusában visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra a júniusban elfogadott törvényt, többek között azért, mert az nem mondta ki világosan, hogy a járművezetőknek milyen módon kell igazolniuk, hogy elvégezték a 10 órás gyakorlati tanfolyamot. 

Az alkotmányossági kifogásban Iohannis rámutat, hogy bár a parlamentnek a felülvizsgálati kérelemben felvázoltakra kellett volna korlátozódnia, újraszabályozta azokat a feltételeket, amelyek alapján a B kategóriájú járművezetői engedély jogosultja A1 kategóriás, legfeljebb 125 köbcentiméter hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményű és 0,1 kW/kg teljesítmény/tömeg arányú, automata sebességváltójú motorkerékpárokat is vezethet. 

A szenátus első kamaraként számos módosító javaslatot fogadott el, többek között azt, hogy a gyakorlati tanfolyamról kiállított igazolás bekerül a jogosítványok országos nyilvántartásába. Módosította ugyanakkor „a járművezetőnek legalább három éve B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie” szövegrészt a következőre: „a járművezetőnek legalább hároméves járművezetői tapasztalata van”.

Döntő házként a képviselőház megtartotta a tapasztalatra vonatkozó szintagmát, viszont egy évvel csökkentette az időtartamot, így a szövegrész végül így szólt: „a járművezetőnek legalább kétéves járművezetői tapasztalata van”.

Keresetében Iohannis kifogásolja a „tapasztalat” kifejezés használatát. 

„A legalább 2 éves vezetési tapasztalatra való hivatkozással a jogszabály nem egyértelmű és félreérthető, ami zavart okoz az alkalmazás során. Ebben a tekintetben egy olyan általános kifejezés, mint a „tapasztalat” használata sérti a jogszabály minőségi követelményeit” - érvel az államfő, aki szerint ugyanakkor „a tapasztalatot nehéz lesz bizonyítani”.

(Borítókép: honda.hu)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol